Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Merci Thibaut. Jak se Francie loučila se svou hvězdou

I bez vítězství může přijít happy end. Tak jako v poslední horské etapě Tour de France, kde se s francouzským publikem na žlutém závodě rozloučil Thibaut Pinot. Velkých momentů bylo na této Tour spoustu, ale tenhle patří mezi ty nejzářivější. Slavné triumfy Thibauta Pinota si můžete připomenout ZDE.

Vítězem dvacáté etapy letošní Tour de France se sice stal Tadej Pogačar, na to si ale s odstupem jen málokdo vzpomene. Poslední horský den ročníku totiž byl podstatný něčím úplně jiným: rozlučkou Thibauta Pinota se slavným žlutým závodem. Rozlučkou, která proběhla na jeho domácím území ve Vogézách. Na kopci, který zná lépe než kdokoliv jiný.

Tím kopcem je Petit Ballon, stoupání ve francouzském Alsasku o výšce 1163 metrů nad mořem. Pinot odsud pochází, narodil se v Mélisey, kde se po konci kariéry bude starat už naplno o svou farmu. Po sezoně začne sportovní stáří a důchod francouzské hvězdy, která vyhrála tři etapy na Tour, několik dalších na Giru a Vultě a k tomu také triumf na italské Lombardii.

Dvaadvacátý červenec byl poslední Pinotovou šancí, jak přidat ještě jedno vítězství na Tour. A nechybělo k tomu mnoho: Pinot nastoupil na Petit Ballon, utrhl své soupeře a projel ohlušující serpentinou, která nese jeho jméno (Virage Pinot), kde se shromáždili jeho příznivci vedení mimo jiné Arthurem Vichotem, bývalým šampionem Francie a Pinotovým kolegou z FDJ.

Sen nekončil a trval dlouho. Až v závěrečném stoupání Platzerwasel skončily jeho naděje, když kolem něj projeli ti, na které již Pinotovy síly v 33 letech nestačí. V roce 2019 byl schopen vyhrát na Tourmaletu a před svým zraněním byl velkým favoritem na vítězství. O čtyři roky později již nové šampiony dokáže zaskočit jen z úniku a za podpory okolností.

Nebyla to tak vítězná rozlučka, ale happy end přesto. Jak po etapě prohlásil týmový ředitel Groupamy-FDJ Marc Madiot: "Tenhle sport není o prize money nebo řádkách ve výsledkové listině. Tenhle sport je přesně o tom, co jsme tu dnes viděli." Nedá se s ním nesouhlasit, ba nedá se s tím ani polemizovat. Cítit to musel každý, kdo sledoval sobotní etapu.

Zůstanou vzpomínky. Vzpomínky těch, kteří měli možnost být u toho ve Virage Pinot, nebo těch, kteří u toho jako Madiot byli od samého začátku ještě předtím, než Pinot před jedenácti lety vtrhl etapovým vítězstvím v Porrentruy na tu nejvyšší scénu. Anebo těch, kteří mu jako Warren Barguil nezištně pomáhali v jeho poslední velké etapě.

"Bylo to úplně bláznivé, zažít něco takového na mých domácích silnicích. Nemyslel jsem si, že mě to takhle dostane," líčil sám Pinot po etapě. "Na tenhle den jsem hodně dlouho myslel. Pro mě je nejdůležitější, že jsem si to opravdu užil. Byla to čistá radost. Byl jsem šťastný," dodal francouzský cyklista, který celou kariéru strávil v dresu francouzského FDJ.

A co přijde nyní? Ještě před odchodem do svého Stardew Valley zbytek sezony. Jediným Pinotovým dosud nahlášeným závodem je Lombardie, kde před pěti lety v závěru zlomil Vincenza Nibaliho. Půjde zřejmě o definitivní tečku za jeho kariérou. Jen těžko ale trumfne to, co jsme během dvacáté etapy viděli v jeho domovských Vogézách. Merci Thibaut.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články