Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CZ FIGHTERS FOR VETERANS

20. etapa: Nebyl to všechno jen sen? Horská část Tour se uzavře ve Vogézách

Vrchol letošní Tour de France patří alsaskému regionu. Ten dal závodu jeho historicky první velké stoupání Ballon d'Alsace, které v programu nalezneme i letos. Čest být závěrečným výšlapem ročníku připadne Col du Platzerwasel. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Stanislav Kozubek a Lubor Tesař.

René Pottier se dá označit za prvního velkého vrchaře Tour de France a jednu z hvězd doby těsně po přelomu století. Když se Henri Desgrange rozhodl svůj závod poprvé vyslat do hor, nepsal se totiž rok 1910, jak je občas mylně psáno. Již ve třetím ročníku (1905) peloton stoupal na Ballon d'Alsace, který se stal, řečeno dnešní terminologií, první horskou prémií v historii závodu. A na ni jako první dorazil nikdo jiný než Pottier.

Šestadvacetiletý závodník si vítězství na alsaském gigantovi zopakoval i o rok později, kdy znovu zahanbil soupeře a nakonec tehdejší Tour vyhrál před hvězdami jako Trousselier, Petit-Breton či Christophe. "My, kteří jsme jej mohli sledovat, jsme zůstali jako omámení. Nebyl to všechno jen sen?" vzpomínali současníci na Pottierův výšlap na Ballon d'Alsace. 

Pak ale věci nabraly špatný spád. Pottier neunesl nevěru své ženy, která si, zatímco její manžel závodil na Tour, našla milence, a v lednu 1907 se oběsil. Po jeho smrti byl na vrcholu hory, která jej proslavila, umístěna pamětní deska připomínající Pottierovo cyklistické mistrovství. Je tam dodnes. Peloton kolem něj projede na 24. kilometru.

Málokdo ze závodníků si zřejmě na Pottiera vzpomene, na to je moc daleko v závodě a v sázce příliš mnoho. Tour de France má totiž na programu poslední etapu ročníku, která vyvrcholí na Col du Platzerwasel (7,1 km / 8,3 %). Právě tam se rozhodne o posledních změnách v celkové klasifikaci. Závod je (téměř) u konce.

Průběžné pořadí Tour de France:

1. Vingegaard 75:49:24
2. Pogačar +7:35
3. A. Yates + 10:45
4. Rodríguez +12:01
5. S. Yates +12:19
6. Bilbao +12:50
7. Hindley +13:50
8. Gall +16:11
9. Kuss +16:49
10. Gaudu +17:57

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články