Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

14. etapa: Nejtragičtější kopec světa? Jede se přes Joux Plane

Jméno "Joux Plane" prý kdysi znamenalo sedm kopců, v našich dobách je ale toto slavné stoupání spojeno také s řadou vítězů, které potkal smutný konec. Peloton tudy projede chvíli před cílem čtrnácté etapy. Přímý přenos sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a František Raboň.

Thibaut Pinot pochází z Mélisey, kde také na své farmě žije a příští rok – po skončení profesionální kariéry – se na ní bude starat o svá zvířata. Mezi své lokální kopce řadí Planche des Belles Filles, jak je ostatně jasné každému, kdo sledoval nedávný seriál Tour de France: Bez příkras. Daleko to nemá ani na Ballon d’Alsace, který uvidíme v závěru ročníku.

Před začátkem Tour ale francouzský vrchař podnikl výpravy ještě do jiné části Francie. V polovině června během několika dní trénoval na Croix de Fry a Aravis (15. etapa), Loze (17. etapa) a nakonec si vyzkoušel i stoupání Joux Plane a Ramaz (14. etapa). Chcete-li si vsadit na to, kde bude Pinot útočit, právě jste dostali malou nápovědu.

Podle webu CyclingCols, který schraňuje evropské cyklistické kopce, vedou na vrchol čtyři cesty. Ta jižní z městečka Samoëns z nich je nejlehčí, přesto má pět kilometrů s průměrem nad devět procent. Pak už bude následovat jen závěrečný sjezd do střediska Morzine. S ohledem na tragické události ze Švýcarska doufejme, že jej peloton zvládne v pořádku.

Pinot tu zřejmě bude cílit na vítězství, byť by s ohledem na své sjezdy zřejmě raději končil nahoře na kopci. Pokud by přesto zvítězil, stal by se v historii již třináctým vítězem etapy vedoucí přes Col de Joux Plane. K pětici předchozích by se ale pravděpodobně zařadit nechtěl, však posuďte sami. Jarlinson Pantano (2016) skončil po trestu za doping, který zničil kariéru i Floydu Landisovi (2006), Richardu Virenqueovi (2000) a Marcu Pantanimu (1997).

Tragicky dopadl kromě Pantaniho i vítěz etapy do Morzine z roku 1991. Thierry Claveyrolat o rok dříve dokonce ovládl soutěž o krále hor, patřil k hvězdám své generace. Po skončení kariéry si jižně od Grenoblu otevřel bar, který nazval L'Étape. Dostal se s ním do problémů, to ale nebylo to nejhorší. Claveyrolat totiž srpnu 1999 způsobil autonehodu, při které byli vážně zraněni otec se synem. Svou vinu neunesl. O měsíc později proti sobě ve sklepě svého domu obrátil pušku.

Col de Joux Plane patří mezi slavné francouzské kopce, už je však na čase, aby bylo prolomeno prokletí, které tu poslední tři desítky let čeká na vítěze. Tak kdo se hlásí?

Průběžné pořadí Tour de France:

1. Vingegaard 53:48:50
2. Pogačar +9
3. Hindley +2:51
4. Rodríguez +4:48
5. A. Yates +5:03
6. S. Yates +5:04
7. Bilbao +5:25
8. Pidcock +5:35
9. Gaudu +6:52
10. Kuss +7:11

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články