Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výtečná Vosová v Rosheimu potvrdila roli favoritky. Navýšila i náskok ve žlutém

Druhé etapové vítězství na Tour de France Femmes přidala v Rosheimu Marianne Vosová za tým Jumbo-Visma. Cyklistka mnohými označovaná za nejlepší všech dob nasadila do spurtu z čela skupiny jako první a ve žlutém dresu si přijela pro 242. výhru v kariéře. 

Marianne Vosová vítězí v Rosheimu
zdroj: Twitter SD Worx autor: Twitter SD Worx

Tým Trek-Segafredo chtěl konečně uspět s Elisami Longo Borghiniovou a Balsamovou. První zmiňovaná dobře nasadila ženě v duhovém dresu do spurtu, stačilo to ale jen na čtvrté místo Balsamové a další zklamání.

To taktika Jumbo-Visma vyšla perfektně. V úniku celý den pracovala Anna Hendersonová, Vosovou do cílové rovinky přivezla přímo na čele a v bezpečí skrze technickou pasáž Karlijn Swinkelsová a žena ve žlutém už si své druhé vítězství uniknout nenechala.

V cíli byla první před Martou Bastianelliovou a Lotte Kopecky, navíc před závěrečnými horskými etapami navýšila svůj náskok v celkovém pořadí o dalších deset sekund. Pětatřicetiletá cyklistka ale zůstává pragmatická, spíše než na žlutý dres si pomýšlí na ten zelený pro vítězku bodovací soutěže.

"Byl to těžký den. Je jasné, že jsme byli v dobré situaci s Annou Hendersonovou na čele. Zbytek holek mě držel vepředu a mimo vítr, dovezly mě až do poslední zatáčky. Měla jsem do spurtu dobrou pozici, ale cítila jsem, jak se ostatní zezadu blíží. Věděla jsem, že mám dobré nohy, ale také jsem věděla, že už víc zrychlit nedokážu. Tak jsem jen doufala, že to vyjde," řekla vítězka.

V prvním ročníku obnovené ženské Tour si nikdo nevede statisticky lépe než právě Vosová. Z šesti etap dvě vyhrála, dvakrát byla druhá, jednou třetí a nejhorším výsledkem je páté místo ze štěrkových cest. Od druhé etapy také drží jak žlutý, tak zelený dres.

Jak závod probíhal?

Nepředvídatelná šestá etapa, která vybízela k přesné exekuci týmové strategie. Na 129 kilometrech ze Saint-Dié-des-Vosges do Rosheimu čekal na cyklistky zvlněný terén a náročný finiš. Nejvíce se proto před startem skloňovala jména zdatných klasikářek jako Marianne Vosové, Cecilie Uttrup Ludwigové nebo Elisy Longo Borghiniové.

Právě Italka, která v dojezdu předešlé etapy nešťastně minula cílovou rovinku, měla hned zkraje dne technické potíže, její kolegyně z Trek-Segafredo ji ale bez problémů dovezly zpět do pelotonu. Dostat se do úniku se pak čtrnácti závodnicím ze čtrnácti různých týmů podařilo až po čtyřiceti kilometrech.

Kdo únik zmeškal, byl Parkhotel Valkenburg, který držel dres pro královnu hor od prvního dne v Paříži s Femkemi Gerritseovou a Markusovou. Pod tlak se dostala i stáj druhé ženy celkového pořadí Silvie Persicové Valcar-Travel Service, která musela náskok uprchlic kontrolovat z čela pelotonu.

Při sjezdu z Route de Mollkirch 23 kilometrů před cílem se do pádu v zatáčce zamotalo hned několik velkých jmen včetně Loreny Wiebesové, Demi Volleringové či Lotte Kopecky. Skvadra uprchlic na čele si při prvním průjezdu cílem držela náskok už jen jedné minuty, zatímco se drtivého tempa v pelotonu ujal tým DSM s touhou pomoci své lídryni Juliette Labousové.

S 10 kilometry před finišem zaútočila z úniku motivovaná Marie Le Netová, která chtěla zařídit Francii první výhru na domácím závodě, ale její snažení skončilo o pět kilometrů dále po cestě.

Na čele operovaly týmy Jumbo-Visma a Trek-Segafredo. Mistryni světa Elise Balsamové rozjela spurt výtečně Longo Borghiniová, ale nejvíce sil měla největší favoritka dne – Vosová ve žlutém dresu pro vedoucí závodnici.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články