Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vogézy zamávaly s pořadím. Van Vleutenová smazala konkurenci v šedesátikilometrovém sólu

Do první horské zkoušky platilo, že Tour de France Femmes je vyrovnaná. Ale v sedmé etapě přes Grand Ballon odjela Annemiek van Vleutenová vlastní závod. Po šedesáti kilometrech v sólovém úniku si cyklistka z Movistaru dojela také pro žlutý dres a velký náskok 3 minut a 14 vteřin do nedělního finiše na Planině krásných dívek.

Osamocená Annemiek van Vleutenová
zdroj: Twitter Movistar autor: Twitter Movistar

Taková etapa se v ženské cyklistice jen tak nevidí. Tři těžké kopce a více než 3000 nastoupaných metrů na cestě do lyžařského střediska Le Markstein. To, co mnozí předpovídali, se stalo realitou a celý závod se rozletěl hned na prvním stoupání na Petit Ballon.

Van Vleutenová měla během Tour zdravotní problémy, ve Vogézách ale největší favoritka předvedla výkon z jiné planety. Na stoupání Platzerwasel setřásla svou poslední konkurentku Demi Volleringovou a osamoceně si doletěla pro vítězství a žlutý dres.

"Bylo to jako na horské dráze. Byla jsem tak nemocná, vyhrát dnes je neuvěřitelné. Mým stylem je vždy zaútočit a nečekat do finále, po šesti dnech utrpení jsem chtěla udělat co největší rozdíly. Dnešní etapa byla přímo pro mě, mám velkou kapacitu a zkušeností z tréninku, i díky tomu, že jsem starší než ostatní," řekla vítězka.

Zbytek ženské vrchařské elity odjel podstatně vyrovnanější závod, na druhém místě se do cíle dostala Demi Volleringová, která si obleče puntíkovaný dres. Třetí skončila po spurtu ze skupinky tří závodnic Cecilie Ludwigová. Dosavadní vedoucí žena Marianne Vosová se pro poslední etapu převlékne do zeleného, v horách ztratila přes dvacet minut.

Jak závod probíhal?

První ze dvou horských etap vedla peloton přes tři těžká stoupání Petit Ballon, Col du Platzerwasel a Grand Ballon. Hned zkraje horkého dne odpadla vítězka dvou etap Lorena Wiebesová, která měla po včerejším pádu obvázané oba lokty. Závodnice týmu DSM následně z Tour odstoupila.

Pokus o únik, který čítal 33 cyklistek včetně dosavadní královny hor Femke Gerritseové, skončil už před devítikilometrovým výšlapem na Petit Ballon. Tempo Movistaru roztrhalo peloton a šance se rychle chopila Annemiek van Vleutenová, které se udržela jen Demi Volleringová z SD Worx.

Vítězka nedávného Gira van Vleutenová před etapou ztrácela minutu a 11 sekund na Marianne Vosovou. Ženě ve žlutém ale dle očekávání náročný profil sedmého dějství Tour de France Femmes nevyhovoval a brzy se octla v grupetu za pelotonem.

To dvojice na čele si už při průjezdu první vrchařskou prémií vypracovala více než minutový náskok na osamocenou Elisu Longo Borghiniovou, další skupina favoritek s Cecilií Uttrup Ludwigovou nebo Kasiou Niewiadomou už byla bezmála tři minuty vzdálená.

Ani na Platzerwaselu Volleringová van Vleutenové nestřídala a zkušenější závodnice Movistaru půl kilometru před vrcholem svou soupeřku utrhla a vypravila se na šedesátikilometrový sólový únik za celkovým vítězstvím na Tour de France. Její vrchařské schopnosti podtrhovaly obrovské rozestupy na další závodnice.

Cílový Le Markstein byl prvním střediskem ve Vogézách vybaveným lyžařským vlekem, cyklistky si ale do nadmořské výšky 1183 metrů nad mořem musely vyšlapat za své, a to hned dvakrát a podruhé dokonce přes nejvyšší bod Le Tour Femmes Grand Ballon (1336 m).

A van Vleutenová byla bezkonkurenční. Zatímco Volleringová za ní viditělně trpěla a propadala se, Nizozemka si vysokým tempem přijela pro prémii první kategorie na vrcholu Grand Ballon a o chvíli později i pro první vítězství na Tour.

Jedna z nejlepších cyklistek historie má před závěrečným dnem náskok 3:14 na druhou Volleringovou a je pravděpodobné, že v jedné sezoně vyhraje Giro i Tour. Devětatřicetiletá van Vleutenová oznámila konec kariéry po příští sezoně, doposud třikrát vyhrála na mistrovství světa, ve sbírce má i zlato z časovky na olympijských hrách, výhru na Lutych-Bastogne-Lutych, Strade Bianche nebo tři celkové triumfy na Giro Donne.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články