Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Vítr, pády, zmatek. Ve druhé etapě zabodovala z pozdního úprku Vosová

V Paříži to ještě nevyšlo, ale v Provins už ano. Marianne Vosová zapsala ve druhé etapě ovlivněné větrem a pády 241. profesionální vítězství a první na Tour de France Femmes. Závodnice Jumbo-Visma předvedla nejsilnější závěr z malé skupinky uprchlic a převléká se zároveň do žlutého dresu. Závod skončil pro jednu z favoritek Martu Cavalliovou.

Marianne Vosová ve žlutém trikotu
zdroj: Twitter Jumbo-Visma Women autor: Twitter Jumbo-Visma Women

Černý den prožil tým FDJ, kdy nejprve ošklivě spadla druhá žena nedávného Gira Marta Cavalliová a poté se do dalšího pádu zapletla i lídryně stáje Cecilie Uttrup Ludwigová. Přestože se k ní ihned stáhly týmové kolegyně, dohnat ztrátu v silném větru bylo téměř nemožné. Na vítěznou Vosovou ztratila Ludwigová 1:38. Aby to nestačilo, krátce před cílem spadla také Evita Muzicová.

Druhá byla Silvia Persicová, třetí skončila Katarzyna Niewiadomá a čtvrtá Elisa Longo Borginiová. Obě závodnice na celkové pořadí tak připsaly cenné vteřinky, peloton včetně největší favoritky Annemiek van Vleutenové dorazil se ztrátou 34 sekund.

"Není to odplata za včerejšek, je to krásný den. Tým mi to skvěle připravil. Pak nastoupila Elisa Balsamová a zdá se, že to byl ten správný moment. Před posledním kilometrem jsem se necítila sebejistě, jen jsem chtěla zkusit to nejlepší, na co mám," komentovala úspěch Vosová. Nizozemská cyklistka kromě žlutého bere také zelený dres.

Jak závod probíhal?

Druhá etapa zavedla peloton z Meaux východně od Paříže do městečka Provins. Na 136 kilometrech čekalo na cyklistky jen jedno brzké stoupání čtvrté kategorie. Byla zde tedy šance pro sprinterky porazit dominantní ženu sezony Lorenu Wiebesovou, hromadný dojezd ale nebyl zaručen. Cílová rovinka totiž vedla do mírného stoupání.

Okamžitě po startu se do úniku pustila čtveřice závodnic – Sabrina Stultiensová, Femke Gerritseová, Rotem Gafinovitzová a Marit Raaijmakersová si rychle vypracovaly dvouminutový náskok na balík. Další den v puntíkatém dresu pak pro stáj Parkhotel Valkenburg zajistila na Cote de Tigeaux Gerritseová.

Peloton na otevřených silnicích potrápil boční vítr a cyklistky si musely ostražitě hlídat svou pozici. Nervozita ale vyústila také ve vysoké tempo a šance úniku vzaly za své už 76 kilometrů před cílem. Poté si kontrolu nad rychlostí na úzkých silničkách převzaly Jumbo-Visma, DSM a tým Liv Racing Xstra, za který si na úspěch věřila Rachele Barbieriová.

Závod s 25 kilometry do cíle nabral "pádových" otáček. K zemi se poroučelo několik cyklistek po kolizi ve skupině a vzápětí zatáčku nevybrala Gaia Masettiová. Smůla pokračovala a ve vysoké rychlosti hromadný pád zastihl i jednu z favoritek Martu Cavalliovou, která se rychle vrátila do sedla, ale následně ze závodu odstoupila. V dalším karambolu už byly zapleteny i Mavi Garcíaová nebo Cecilie Uttrup Ludwigová.

Zbývalo 19 kilometrů a závodnice si poprvé prohlédly cíl v rodném městě vítěze dvou etap na Tour Davida Moncoutiého. V nastalém zmatku unikla žena v bílém dresu Maike van der Duinová a sebrala maximální počet bodů na sprinterské prémii. Její náskok smazal až nástup mistryně světa Elisy Balsamové, které se v silném větru udržely i Marianne Vosová, Elisa Longo Borghiniová nebo Katarzyna Niewiadomá.

Zatímco se peloton nemohl domluvit, kdo bude silnou šestku stíhat, mezera narostla na 40 sekund. Technickou pasáž s kruhovými objezdy a stoupáním do cíle zvládla nejlépe silovým nástupem pětatřicetiletá nizozemská hvězda Vosová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články