Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Vingegaard ukradl žlutý dres. Soustavné útoky Jumba vyčerpaly Pogačara

Trpělivá a promyšlená ofenzivní práce slavila úspěch. Jonas Vingegaard se svými kolegy z týmu Jumbo-Visma tak dlouho v královské 11. etapě Tour de France nastupoval Tadeji Pogačarovi, až dosáhl vysněného žlutého trikotu. Na Col du Granon, druhý nejvyšší vrchol v historii Staré dámy, do výšky 2413 metrů vystoupal talentovaný Dán jako první a na Pogačara dnes najel necelé tři minuty. Celkově Vingegaard vede o 2:16 minuty před Romainem Bardetem, Pogačar je o dalších šest sekund třetí. Z Tour pak odstoupil Mathieu Van der Poel.

Experty byl považován za jediného muže, který dokáže dosud fenomenálního Pogačara udolat. Vingegaard své obrovské kvality potvrdil a po patnácti letech je dánský cyklista opět ve žlutém dresu.

"Je to opravdu neuvěřitelné, o tom jsem vždy snil. Vyhrát etapu na Tour, a ještě k tomu získat žlutý dres," vysoukal ze sebe v cíli Vingegaard, který byl po Grand Départ v Dánsku na Tour podruhé dojatý.

Jumbo perfektně nastavilo taktiku, když soustavně v průběhu etapy ohrožovalo Pogačara, jenž v závěrečném stoupání už nestačil. Pět kilometrů pod vrcholem to Vingegaardovi vyšlo. "Nastavili jsme na začátku dne plán, který byl jasný: Udělat to Pogačarovi co nejtěžší. Najel jsem na něj dnes hodně času, ale nikdy bych to nedokázal bez svých parťáků," ocenil Vingegaard.

"Na Galibieru byl Tadej ještě silný, ale věděl jsem, že když to na Col du Granon nezkusím, prostě nevyhraju. Druhé místo v celkovém pořadí je sice pěkné, ale to už jsem si vyzkoušel minulý rok. Budu bojovat za žlutý dres až do Paříže," dodal pětadvacetiletý Dán. 

Pogačar dojel do cíle až na sedmém místě. Druhý skončil Romain Bardet a třetí Nairo Quintana. Výrazně ztratil například i lídr Movistaru Enric Mas. V cíli dvacátý Primož Roglič dnes působil hlavně v roli Vingegaardova pomocníka.

Pogačar přiznal, že neměl svůj den. "Dobře jsem se začal cítit až při stoupání na Galibier. Byl jsem pořád pod tlakem, nedali mi vydechnout. Celý tým Jumbo byl neuvěřitelně silný a byli prostě lepší. Při stoupání na Granon jsem se najednou začal cítit mizerně. Nebyl to můj den, ale budu bojovat. Teď to budu já, kdo bude útočit," prohlásil třiadvacetiletý Slovinec.

Pogačar pod útoky Jumba

Dnes to byla bez přehánění totální cyklistika. Pojďme si popsat, čemu lídr pelotonu Pogačar čelil. Už na bodu, když zbývalo 68 kilometrů do cíle, se octil pod ofenzivou silného konkurenčního týmu. Nejdřív hvězdného Slovince pokoušeli utahat Primož Roglič s Tiesjem Benootem.

Atak číslo dvě – 60 kilometrů do cíle. Lídr Jumba Vingegaard s Rogličem ukázkově nastupovali střídavě na rovince před výstupem na Col du Galibier. Žádný problém pro Pogačara.

Útok číslo tři. Rodák ze slovinské Komendy byl za dalších deset kilometrů dokonce v obležení čtyř protivníků z Jumba. Vingegaardovi sekundovali kumpáni Roglič, Sepp Kuss a Steven Kruijswijk. Ani to Pogačara nerozhodilo.

Přes Galibier jezdec ve žlutém přejel s hlavním konkurentem Vingegaardem a oběma sekundovali Geraint Thomas s Bardetem. Obhájce prvenství Pogačar ještě stihl v poklidu před výjezdem Col du Granon vtipkovat s kamerou. Jenže úsměv vystřídal kyselý obličej na vrcholu této hory, závěrečný útok už Vingegaardovi vyšel.

Van Aert poráží na prémii Van der Poela
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

Jedenáctá etapa pro MVDP konečná

Tak trochu ve znamení včerejší etapy se závodilo hned od začátku. Z Albertville vystřelila hvězdná dvojice Mathieu Van der Poel a Wout van Aert. Druhý jmenovaný vyhrál první sprinterskou prémii, ale pro jeho kolegu z úniku to byl poslední výraznější moment na letošní Tour de France.

Van der Poel se neudržel ani v následném úniku 19 cyklistů a své trápení na "Staré dámě" ukončil při výstupu na Col du Télégraphe. Nizozemský talent se zkrátka po volném dni plně nezotavil a řídil se heslem: Než hrát druhé housle, raději končím.

Barguil bojovníkem dne, ale Geschke puntíky uhájil

Nelze se divit, že tempo ve skupině uprchlíků Van der Poel nevydržel. Van Aert a Warren Barguil za to pravidelně brali a očesali skupinu, která ještě 68 kilometrů do cíle držela s jedenácti jezdci náskok na peloton na devíti minutách. Na Col du Télégraphe triumfoval Pierre Latour, před Barguilem a puntíkovaným lídrem Simonem Geschkem.

Vrchařský duel pokračoval. Vytrvalý Barguil byl ze skupiny uprchlíků nejsilnější a jako první vystoupal na slavný Col du Galibier. Srdnatý Němec Geschke se ale pral o "puntíky" a druhým místem na Galibieru prakticky potvrdil uhájení prestižního dresu.

Vrchaři z týmu Arkea Samsic došlo na posledním kopci závodu. Col du Granon už Barguil nezvládl, přesto se stal francouzským bojovníkem dne. Ve vrchařské soutěži se posunul na čtvrté místo se ziskem 30 bodů stejně jako třetí Vingegaard. Druhý Latour má 35 bodů a vede Geschke se 43 body.

Tour de France – 11. etapa (Albertville – Col di Granon, 151,7 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 4:18:02, 2. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -59, 3. Bardet (Fr./DSM) -1:10, 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:38, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:04, 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -2:10, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -2:51, 8. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán) -3:38, 9. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -3:59, 10. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -4:16.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 41:29:59, 2. Bardet -2:16, 3. Pogačar -2:22, 4. Thomas -2:26, 5. Quintana -2:37, 6. A. Yates -3:06, 7. Gaudu -3:13, 8. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -7:23, 9. Lucenko -8:07, 10. Mas (Šp./Movistar) -9:29.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články