Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Van Vleutenová celkový triumf na Tour podtrhla vítězstvím na Planině krásných dívek

Královnou prvního ročníku obnovené Tour de France Femmes je Annemiek van Vleutenová. Devětatřicetiletá závodnice Movistaru svou dominanci v horách dokázala i v poslední etapě, ve které ve žlutém trikotu nejrychleji vyjela na Planinu krásných dívek. Nizozemka v jedné sezoně ovládla Giro Donne i Tour.

Annemiek van Vleutenová se raduje
zdroj: Twitter Maillot Jaune LCL autor: Twitter Maillot Jaune LCL

Druhá horská zkouška probíhala podle jiného scénáře než předchozí den, kterému od počátku vládla Annemiek van Vleutenová. Na čele závodu se dlouho držela silná skupina uprchlic, zatímco favoritky na celkové pódium zůstávaly pospolu a čelily několika nástupům královny hor Demi Volleringové.

O etapě rozhodlo až sedmikilometrové stoupání na Planinu krásných dívek. Tým Movistar profitoval z takticky umístěné Pauly Patinové v úniku a pak už jen z fenomenálních vrchařských dovedností van Vleutenové.

"Vyhrát ve žlutém a na vrcholu je splněný sen. Jsem moc pyšná na to, že jsem první vítězkou a že závod máme v kalendáři. Teď si konečně mohu dát zmrzlinu a pizzu a slavit bez toho, abych myslela na zítřek," řekla v cíli šťastná vítězka.

Druhé místo si v brutálním závěru po štěrkové pasáži vyjela znovu Volleringová, která kromě puntíkovaného dresu bere druhé místo i celkově. Třetí skončila v etapě se ztrátou 1:43 Silvie Persicová, pódium závodu ale doplní dnes čtvrtá Kasia Niewiadomá.

Tour de France Femmes 2022 patřila od začátku nizozemským cyklistkám. Ve žlutém jely postupně Lorena Wiebesová, Marianne Vosová a právě van Vleutenová, která se do historie zapíše jako první vítězka novodobé historie závodu. Druhou Volleringovou v celkovém pořadí porazila o 3 minuty a 48 sekund, třetí Niewiadomá ztratila 6 minut a 35 sekund.

Jak závod probíhal?

V poslední etapě musely ženy zdolat tradiční Ballon d'Alsace, poprvé zařazený do Tour už v roce 1905. Úvodní ročník obnoveného ženského závodu měl vidět také první ryze horský finiš, a to na pořadateli nejoblíbenějším kopci posledních deseti let – Planině krásných dívek.

Zatímco o žlutém dresu se po sobotě zdálo být rozhodnuto, nejméně šest závodnic si dělalo zálusk na zbytek pódia. Ve hře byl i puntíkovaný dres pro královnu hor, který na startu držela Demi Volleringová o pouhý bod před Annemiek van Vleutenovou.

Peloton odjel 50 kilometrů k prvnímu stoupání na Cote d'Esmoulières pohromadě a ve vysokém tempu. Body na prémii druhé kategorie si posbírala Volleringová, do útoku se pak v pokračujícím kopci pustila řada závodnic včetně deváté ženy celkově Mavi Garcíaové.

Van Vleutenovou ve žlutém následně stihly technické problémy a octla se ve skupince za pelotonem, který okamžitě zrychlil. Závodnice Movistaru brzy přišla o všechny týmové kolegyně a musela sama ztrátu stahovat. Naštěstí pro ni se začalo stoupat na Ballon d'Alsace a fenomenální vrchařka byla brzy zpět, přičemž čtyřikrát při celé akci vyměnila kolo.

Přes vrchol přejel únik deseti cyklistek s náskokem minuty a deseti vteřin, zatímco opakovaná snaha Volleringové očesala peloton na skupinu nejlepších vrchařek. Cyklistka z SD Worx v útoku pokračovala i ve sjezdu ve snaze zbavit se lídryně závodu, na úpatí Planiny krásných dívek ale přijely společně.

Stoupání, které dosahuje ke konci až 24 procent ve sklonu, znovu zásadně prověřilo vrchařské schopnosti závodnic. Dopředu z úniku vyrazila Pauliena Rooijakkersová, se kterou zůstala jen Garcíaová. Pak už ale znovu přišel čas van Vleutenové, která se kolem španělské bojovnice prohnala ve stylu sobě vlastním a cílovou páskou projela druhý den po sobě na prvním místě.

Druhá Volleringová z SD Worx znovu nenašla ve svých nohách sílu na nástup krajanky odpovědět. Velkou bitvu pak zbytek závodnic svedl o třetí příčku a nejvíce sil vydolovalo překvapení Tour Silvie Persicová z týmu Valcar-Travel Service.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články