Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Van Aert vyhrál i časovku. Celkový triumf potvrdil skvělým výkonem Vingegaard

Třetí vyhraná etapa. Wout van Aert potvrdil svou třídu a vyhrál závěrečnou časovku na Tour de France. Na trati do poslední chvíle bojoval se svým týmovým kolegou a celkovým vítězem závodu Jonasem Vingegaardem, kterého porazil o osmnáct vteřin. Třetí skončil Tadej Pogačar. 

Jonas Vingegaard
zdroj: Reuters

Tři vítězství, čtyři druhá a jedno třetí místo. Dosavadní bilance Wouta van Aerta, která se ještě může vylepšit po závěrečné etapě na Elysejských polích. Na druhém místě skončil v časovce Jonas Vingegaard (+18) před třetím Tadejem Pogačarem (+27). "Dneska to zase všechno vyšlo. Jonas je strašně silný a hlavně to je hrozně fajn kluk," řekl v cíli Van Aert.

Pořadí na celkovém pódiu zůstalo nezměněné, stejně tak obsazení čtvrtého místa klasifikace. Za trojicí Vingegaard, Pogačar a Geraint Thomas skončí domácí David Gaudu, což je pro Francii nejlepší výsledek za posledních pět let. Na páté místo poskočil po povedené jízdě proti chronometru Alexandr Vlasov, který předstihl Louise Meintjese a Naira Quintanu.

Jak etapa probíhala?

Filippo Ganna vstupoval do Tour de France jako hlavní kandidát na vítězství v obou časovkách. Přece jen, je to dvojnásobný mistr světa v této disciplíně. Jenže poté, co úvodní etapu v Kodani překvapivě vyhrál Yves Lampaert, to italskému cyklistovi nevyšlo ani v závěru Tour. Stejně jako v Dánsku nestačil na Wouta van Aerta.

Muž v zeleném, který si po etapě převzal také cenu pro největšího bojovníka závodu, jej porazil o 41 vteřin a byl hlavním kandidátem na vítězství, které by bylo už jeho třetím v letošním ročníku. Jenže na startu ještě byli Jonas Vingegaard s Tadejem Pogačarem, kteří šli shodně na prvním mezičasu o několik vteřin před něj. A na dostřel se držel i Geraint Thomas.

Zatímco Pogačar v druhé polovině čtyřicetikilometrové trati uvadal, Vingegaard se na druhém mezičasu stále držel sedm vteřin před svým týmovým kolegou. Na třetím už to byla jediná vteřina a vše šlo do posledních "ostrých" kilometrů této Tour, alespoň tedy mezi lídry celkové klasifikace.

Vingegaard jel naplno, ale v závěru přece jen převážil motor jeho týmového kolegy. Van Aert vyhrál svou třetí etapu na letošní Tour a potvrdil, že je velkou hvězdou současné cyklistiky. Vingegaard, který v závěru riskoval a málem ztratil kontrolu nad kolem, dojel na druhém místě před třetím Pogačarem.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa (časovka jednotlivců na 40,7 km Lacapelle-Marival - Rocamadour):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 47:59, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -19, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -27, 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -32, 5. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -42, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:22, 7. Cattaneo (It./Quick Step-Alpha Vinyl) -1:25, 8. Wright (Brit./Bahrajn Victorious) -1:32, 9. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:37, 10. Tratnik (Slovin./Bahrajn Victorious) -1:48.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 76:33:57, 2. Pogačar -3:34, 3. Thomas -8:13, 4. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -13:56, 5. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -16:37, 6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -17:24, 7. Bardet (Fr./DSM) -19:02, 8. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) -19:12, 9. Lucenko (Kaz./Astana-Qazaqstan) -23:47, 10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -25:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články