Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Úniku to konečně vyšlo. Horskou švýcarskou etapu vyhrál Jungels

Po několika dnech, kdy úspěch pro někoho z úniku zmařila síla pelotonu, se na Tour de France raduje jeden z uprchlíků. Bob Jungels vyhrál v pořadí devátou etapu, která se téměř celá odehrála na hornatém švýcarském území. Lucemburčana marně v závěru naháněl Thibaut Pinot. Žlutý dres bez potíží udržel Tadej Pogačar.

Bob Jungels
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Cole

Bob Jungels v roce 2017 vyhrál etapu na italském Giru, o rok později Monument Lutych-Bastogne-Lutych. Vypadalo to, že je před ním velmi světlá budoucnost. Jenže lucemburský cyklista prožil poslední roky ve velkém útlumu a i vinou zdravotních potíží to vypadalo, že se mu nebude mnoho dařit ani v novém působišti, francouzské stáji Ag2r.

V deváté etapě to ale byl starý dobrý Jungels. Dostal se do úniku, šedesát kilometrů před finišem z něj zaútočil na prémii Col de la Croix a svůj sóloúnik dotáhl až do cíle, když v závěru odrazil i dotírajícího Thibauta Pinota. "Věděl jsem, že pokud přejedu sám poslední kopec, už bych to měl udržet. Takže jsem se snažil držit rytmus. Poslední dva kilometry byly nekonečné, ale vyšlo to," líčil v cíli lucemburský cyklista.

Jak etapa probíhala?

Na rozdíl od sobotní etapy, kdy dopředu nakonec šla jen tříčlenná skupina, se v neděli ve "švýcarské" etapě letošní Tour dostal do úniku početný shluk jezdců. Mezi nimi Thibaut Pinot, Wout van Aert, Bob Jungels či Carlos Verona, španělský domestik stáje Movistar. Na programu byly například hned dvě kategorie číslo 1.

Na té první - Col de la Croix - odjel všem soupeřům Jungels, který jako by si vzpomněl na svá nejlepší léta, kdy v dresu týmu QuickStep dokázal vyhrát například Lutych-Bastogne-Lutych. Jeho kolegové z úniku zůstali jako opaření a téměř byli dojeti pelotonem, než to v polovině Pas de Morgins, patnáctikilometrového výstupu, ještě zkusil Pinot.

Francouzský vrchař, který byl v roce 2019 blízko celkovému vítězství, ale kvůli zranění musel v závěru odstoupit, jel skvěle a stáhnul před koncem stoupání velkou většinu svého původně dvouminutového deficitu na Jungelse. Do cíle zbývalo deset kilometrů: polovina z kopce, polovina do závěrečného výšlapu.

Pinot se soupeři přiblížil až na dvacet vteřin, blíže už se ale nedostal a vítězem etapy se tak stal Lucemburčan Jungels jezdící za tým Ag2r. Bývalý týmový kolega Petra Vakoče či Zdeňka Štybara přidal prestižní triumf ke svému pět let starému vítězství z Giro d'Italia. Pinot dorazil do cíle nakonec až čtvrtý, když jej v závěru předstihli Jonathan Castroviejo s Carlosem Veronou.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa (Aigle - Chatel les Portes du Soleil, 193 km):

1. Jungels (Luc./AG2R-Citroën) 4:46:39, 2. Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers) -22, 3. Verona (Šp./Movistar) -26, 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -40, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) oba -49, 7. G. Thomas, 8. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers), 9. Mas (Šp./Movistar), 10. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) všichni -52.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 33:43:44, 2. Vingegaard -39, 3. G. Thomas -1:17, 4. A. Yates -1:25, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:38, 6. Bardet (Fr./DSM) -1:39, 7. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:46, 8. Mas -1:50, 9. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:55, 10. Quintana -2:13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články