Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Prach a štěrk na Tour. Odvážný nástup se v bláznivé etapě vyplatil Reusserové

Šlo jen o čtyři štěrkové pasáže, přesto napáchaly spoustu škod a zmatku. Když v napínavé čtvrté etapě Tour de France Femmes nastoupila s dvaceti kilometry do cíle Marlen Reusserová, peloton nereagoval. Špičková časovkářka z týmu SD Worx pak jeho nečinnost potrestala vítězstvím s velkým náskokem.

Cyklistky v prachu cest
zdroj: Twitter Tour de France Femmes autor: Twitter Tour de France Femmes

Stejně jako u úseků po "pavé" vyvstávala otázka, zda náročné štěrkové cesty na Tour de France patří. Strašlivý den na kole prožila třeba Mavi Garcíaová z UAE. Třetí žena Gira Donne měla několik defektů, měnila kola, doháněla ztráty a nakonec ji srazil jeden z týmových vozů. Španělská šampionka se vrátila do sedla, v celkovém pořadí ale ztratila více než tři minuty.

Tým SD Worx odvedl perfektní práci a využil své početní převahy ve skupině s favoritkami. Reusserová si nenápadně nastoupila na asfaltu před posledním gravelovým úsekem a tempařsky svůj náskok zvyšovala. Až s odstupem 1:24 přijely za vítězkou druhá Evita Muzicová z FDJ a třetí Alena Amialiusiková z týmu Canyon//SRAM Racing.

Peloton dojel o dalších 15 sekund později. Ze spurtu mezi závodnicemi na celkové pořadí byla nejrychlejší žlutá Marianne Vosová a nadále vede TdF Femmes o 16 sekund před Silvií Persicovou a Kasiou Niewiadomou.

"Měli jsme s týmem plán, chtěli jsme závod udělat těžký. Všechny máme dovoleno vyhrávat etapy, pokud je to možné, ale samozřejmě se staráme o naše závodnice na celkové pořadí. Dnešní den typu závodnice, jako jsem já, vyhovoval," okomentovala výhru Reusserová.

Jak závod probíhal?

Na muže číhala v páté etapě nástraha v podobě dlažebních kostek, ženy si zase na trase z Troyes do Bar-sur-Aube musely poradit se štěrkovými cestami. Nadšená ze 13 kilometrů gravelových úseků nebyla třeba Annemiek van Vleutenová, které se vybavily nepříjemné chvíle z Gira 2020, kdy v podobné etapě musela závěrečný kopec vybíhat vedle svého kola.

Peloton nejdříve kategoricky zamítl únik čítající 25 závodnic včetně mistryně světa Elisy Balsamové, uprchnout se nakonec podařilo trojici Coralie Demayová, Valerie Demeyová a Laura Asenciová. S bezmála tříminutovým náskokem dvě Francouzky a Belgičanka utvořily první trvanlivější únik letošní TdF Femmes.

První ze čtyř štěrkových úseků přišel po stoupání 58 km před cílem. Cyklistky se seřadily do dlouhého vláčku a pak už je poprvé pohltil oblak bílého prachu. Balík se v ostrém tempu roztrhal, zatímco na čele závodu úřadovala už jen dvojice Demayová, Asenciová.

Prudká stěna na Cote du Val des Clos všem nechutnala, spoustu práce se sjížděním pelotonu měla následně letošní vítězka Strade Bianche Lotte Kopecky. Její stáj SD Worx pak na třetím a nejdelším štěrkovém úseku ukončila únik dne s poslední bojovnicí Demayovou z týmu St. Michel Auber 93.

Další dávku smůly si vybrala včerejší vítězka Cecilie Ludwigová. Protože týmový vůz nebyl v dohledu, vypůjčila si zadní kolo od své týmové parťačky. Defekt postihl na kamenité cestě vhodné spíše pro horská kola také Mavi Garcíaovou a na samém konci třetího úseku i Kasiu Niewiadomou.

Na čele se 20 kilometrů před cílem osamostatnila vynikající časovkářka Marlen Reusserová. Technické problémy pokračovaly i na posledním štěrku – Garcíaová, van Vleutenová nebo Elisa Longo Borghiniová musely dohánět, zatímco na čele se pod taktovkou Polky Niewiadomé začalo závodit. 

Nestáhnout Reusserovou se ukázalo být velikou chybou. Třicetiletá Švýcarka, která byla v kariéře už dvakrát druhá v časovce na mistrovství světa, si vytrvalým tempem vypracovala devadesátivteřinový náskok a dojela si pro největší výhru své kariéry.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články