Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Peloton se s Dánskem rozloučil sprintem. Nejrychlejší byl Groenewegen

Druhý den v řadě se na Tour de France šlo do hromadného sprintu, který ve třetí etapě nejlépe zvládl Dylan Groenewegen. Nizozemský cyklista uspěl v závěru v těsném souboji proti Woutu van Aertovi a Jasperu Philipsenovi, zatímco vítěz druhého dne Fabio Jakobsen byl ve sprintu zavřený a o vítězství nakonec nebojoval. 

Dylan Groenewegen vyhrál svou pátou etapu v kariéře, a to symbolicky den poté, co se z triumfu radoval muž, který s ním byl v neslavné kolizi ze závodu Kolem Polska 2020, tedy Fabio Jakobsen. "Mentálně to pro mě bylo hodně těžké období, tohle vítězství je pro mou ženu a syna. Včera jsem na sebe byl naštvaný, ale dnes jsem zůstal klidný. Tým mě vyvezl dopředu, nakonec to vyšlo," říkal v cíli Groenewegen.

Žlutý dres poprvé v kariéře vezl Wout van Aert, který si průběžné vedení v závodě pohlídal. Belgičan skončil potřetí v řadě druhý, zatímco třetí finišoval Jasper Philipsen. Čtvrtý skončil Peter Sagan před pátým Jakobsenem. 

Jak etapa probíhala?

Dánové znovu přišli k silnicím v hojném počtu: nejsevernější Grand Départ v historii se v tomto ohledu vydařil. Málokdo si to na silnici užil víc než Magnus Cort, který druhý den po sobě vyrazil do úniku. Ve třetí etapě v něm navíc byl sám, a devětadvacetiletý cyklista dával svými gesty a pozdravy s diváky najevo, jak moc pro něj tento zážitek znamená.

Znamenal mnohé také ve vrchařské klasifikaci, neboť Cort do ní mohl nerušeně přidat další tři body a upevnit si své postavení na čele této soutěže, v níž zatím bodoval jako jediný v pelotonu. Může se stát, že v puntíkovaném dresu pojede ještě v sedmé etapě, která bude vrcholit stoupáním La Planche des Belles Filles.

Zatímco jezdec týmu EF Education First-EasyPost sbíral ovace, hlavní pole za ním šetřilo síly na hromadný finiš. Předchozí spurt vyhrál díky svému fenomenálnímu zrychlení Fabio Jakobsen a bylo na Woutu van Aertovi, Calebu Ewanovi, Dylanu Groenewegenovi a dalších, aby mu to tentokrát přinejmenším co nejvíce ztížili.

Hromadný pád deset kilometrů před cílovou čarou rozdělil peloton na dvě poloviny, souboj o pozice ale nebyl o nic méně napjatý. Jezdci QuickStepu najeli na čelo a diktovali tempo. Jenže Fabio Jakobsen v nájezdu do posledních stovek metrů zaváhal a byl zavřený, o vítězství nebojoval. Ve finiši se proti van Aertovi prosadil Dylan Groenewegen.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa (Vejle - Sönderborg, 182 km):

1. Groenewegen (Niz./BikeExchange-Jayco) 4:11:33, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 4. Sagan (SR/TotalEnergies), 5. Jakobsen (Niz./Quick-Step Alpha Vinyl), 6. Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 7. Dainese (It./DSM), 8. Hofstetter (Fr./Arkéa-Samsic), 9. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 10. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert 9:01:17, 2. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -7, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -14, 4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) -18, 5. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) -20, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -22, 7. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -23, 8. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 9. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) oba -30, 10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -31.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články