Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Krizi jsem měl jen v etapě na kostkách. Vše ostatní vyšlo perfektně, řekl Vingegaard

Jonas Vingegaard zvládl závěrečnou časovku a v neděli bude v Paříži korunován letošním vítězem Tour de France. Po dvacáté etapě odpovídal na otázky novinářů. Kde se vzalo jeho zlepšení oproti minulému roku? Jak vychází s Tadejem Pogačarem? A můžeme věřit, že jeho vítězství je poctivé?

Jonas Vingegaard s rodinou
zdroj: Reuters

Vypadalo to jasně. Jonas Vingegaard v časovce nemusel ani moc spěchat, přesto se rozhodl jet naplno. A o vítězství. Několik kilometrů před finišem se mu to téměř nevyplatilo, když v zatáčce málem vyletěl do skály. Byl to infarktový moment, kdy mohl celou Tour de France ztratit.

"Málem jsem také dostal infarkt," usmál se šestadvacetiletý Vingegaard. "Měl jsem pocit, že moc neriskuju, ale udělal jsem prostě při nájezdu do zatáčku chybu. Byly tam ďolíky, neměl jsem to jak napravit, ale na poslední chvíli jsem to vybral. Naštěstí," dodal dánský šampion, první od roku 1996, kdy se radoval jeho krajan Bjarne Riis.

Věřím si mnohem víc než dřív

Vingegaard skončí Tour s náskokem tři a půl minuty před Tadejem Pogačarem. Před rokem dopadl závod opačně: Pogačar tehdy zvítězil o více než pět minut. "Věděl jsem z loňského roku, že s ním můžu o vítězství bojovat. Ale skutečně vyhrát, to je ještě něco jiného. Vždycky jsem ale věřil, že mám šanci," řekl dánský cyklista. Právě v mentální přípravě vidí důležitou část jeho zlepšení. "Mnohem víc si věřím než předtím. Jsem víc vyspělý, vyrostl jsem," řekl. 

Dánovou osobnost posléze popisoval také Wout van Aert. "Je to skromný člověk. Ví, co je důležité v životě mimo cyklistiku. Hodně se stará o rodinu. Jako týmový kolega je teď mnohem sebevědomější. Když jsem ho viděl poprvé a teď, to je rozdíl, ale talent měl už tehdy. Teď je z něj opravdový lídr týmu," popsal van Aert.

A jaký je vůbec vztah mezi oběma šampiony, Vingegaardem a Pogačarem? V osmnácté etapě Vingegaard na svého soupeře sportovně čekal a právě toto gesto zůstane jedním z nejikoničtějších na letošní Tour de France - už se prodávají plakáty a trička s obrázkem obou cyklistů, jak si v etapě potřásají rukou. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 5. etapy Tour de France

"Tadej a já máme dobrý vztah. Nemluvíme spolu v soukromí, ale máme pro sebe velký respekt. Je to moc fajn kluk. On chce víc, ale to já taky," usmál se Vingegaard. "Samozřejmě že se chci vrátit a vyhrát tu následující. Ale není to tak, že bych už měl plán, jak vyhraju dalších pět," odpověděl i na otázku, jak si představuje budoucí roky.

A kdy měl na letošní Tour nejvíce namále? "V etapě na kostkách. Když mi spadl řetěz, tak jsem zazmatkoval a několikrát měnil kolo. To byl podle mě jediný moment, který se nám nepovedl. Všechno ostatní nám ale vyšlo perfektně," míní vítěz závodu, který odpovídal také na otázku, která se periodicky opakuje.

Můžeme jeho úspěchu věřit vzhledem k tomu, u kolika minulých šampionů se ukázalo, že si pomáhali dopingem? "Každý jsem naprosto čistí, všichni v týmu. Nikdo nebere nic zakázaného. Proč jsme tak dobří, to je ve skvělé přípravě. Vysokohorská příprava, nutriční věci, technologie... náš tým je skutečná špička. To je to, proč byste nám měli věřit," řekl Vingegaard.

O několik minut později na stejnou otázku odpovídal rozlobeně van Aert. "Je to podle mě pitomá otázka. Jak sami sebe můžeme obhájit? Ptáte se jen proto, že jsme letos byli tak dobří? Co máme dělat víc, kontrolují nás na závodech i doma," řekl belgický cyklista, který může v Paříži vyhrát už svou čtvrtou letošní etapu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články