Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Kodaň přivítala Tour deštěm. Časovku vyhrál Lampaert

Čekání je u konce, v Kodani začala Tour de France. Na mokré silnici překvapivě zvítězil Yves Lampaert o pět vteřin před svým belgickým krajanem Woutem van Aertem. Na třetím místě skončil Tadej Pogačar (+7), na kterého jeho hlavní soupeři Jonas Vingegaard a Primož Roglič ztratili osm sekund.

Yves Lampaert ve žlutém dresu
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Dánské hlavní město připravilo cyklistům hezké, byť deštivé uvítání. Nejlépe si s podmínkami i třináctikilometrovou tratí, na níž nebylo nouze o prudké zatáčky a nechyběl ani dlážděný úsek, poradil belgický cyklista Yves Lampaert. V cíli byl překvapivě rychleji než o pět vteřin pomalejší Wout van Aert, který předtím vedl.

Lampaerta nepředstihl ani žádný z později startujících soupeřů a Belgičan tak slaví etapu i žlutý dres. Jeho stáj QuickStep-Alpha Vinyl měla jezdce ve žlutém i v loňském roce, kdy slavil Julian Alaphilippe. Dvojnásobný světový šampion ale letos na Tour de France schází. "Jsem jen obyčejný syn belgického farmáře. Nemůžu uvěřit něčemu takovému..." řekl v slzách Lampaert, který vítězství věnoval Timu Declerqovi, který kvůli covidu nemůže startovat.

Z celkových favoritů si nejlépe vedl třetí Tadej Pogačar, na něhož osm vteřin ztratili Jonas Vingegaard a Primož Roglič. O dalších devět vteřin zpět byl Geraint Thomas následovaný Alexandrem Vlasovem a dalšími závodníky.

Jak etapa probíhala?

Úvodní časovka se díky různým startovním časům hlavních favoritů čekala velmi dramatická. Mezi prvními vyrazil Mathieu van der Poel a poté, co za rovných patnáct a půl minuty dokončil více než třináctikilometrový okruh, mohl usednout do křesla pro průběžně vedoucího závodníka. Trať projel v dešti, což platilo i o další "startovní vlně", kdy za sebou šli Filippo Ganna, Wout van Aert a Tadej Pogačar.

Ganna byl hlavním adeptem na vítězství - většina prognóz dvojnásobného mistra světa v časovce favorizovala. V cíli byl skutečně nejrychlejší, ovšem jen necelou minutu, neboť jej Van Aert dokázal porazit o celých pět sekund. A Gannu porazil dokonce i obhájce titulu Pogačar, který zajel skutečně skvostnou časovku.

Van Aert vedl a nevypadalo to, že by jej někdo mohl z trůnu ještě sesadit. Jenže všichni přehlídli ve startovní listině dalšího Belgičana, jednatřicetiletého Yvese Lampaerta. Jezdec stáje QuickStep-Alpha Vinyl vyrazil zhruba půlhodinu po Van Aertovi a spol. a v polovině trasy ještě ztrácel, jenže skvělým závodem se o dalších pět vteřin dostal před dosavadního lídra.

Fanoušci podél trati i u televizních přijímačů se udiveně dívali, ovšem chyba na straně časomíry to rozhodně nebyla. Lampaert, k jehož vášním patří traktory a sekačky, vedl a bát se mohl jen postupného schnutí trati, což byla výhoda pro později startující cyklisty. Na řadě byl například ještě domácí Jakob Fuglsang, ale ani on nedokázal Belgičana překonat, a ten tak slaví poměrně překvapivý triumf a s ním i žlutý dres.

Z celkových favoritů zvládli časovku skvěle Jonas Vingegaard i Primož Roglič, jejich ztráta na Pogačara činí osm vteřin. O dalších devět sekund zpět je Geraint Thomas, vítěz ročníku 2018. Naopak například výkon Thibauta Pinota ukázal, že Francouz je na Tour skutečně spíše se snahou vyhrát etapu a nikoliv celkové pořadí.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa (časovka jednotlivců v Kodani, 13,2 km):

1. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -5, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7, 4. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -10, 5. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) -13, 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) oba -15, 8. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -16, 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -17, 10. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious) -20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články