Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Když jsem byla malá, byl to můj sen. Vosová se na TDFF dočkala žlutého dresu

Stěží by se našel mezi závodnicemi někdo, kdo by si žlutý dres zasloužil více než Marianne Vosová. Nejúspěšnější cyklistka historie se slavného trikotu dočkala po svém vítězství ve druhé etapě Tour de France Femmes.

Marianne Vosová
zdroj: Twitter.com/LeTourFemmes

Před osmi lety stála v Paříži na pódiu coby vítězka prvního ročníku závodu La Course. Nyní, v roce 2022, je Marianne Vosová ve světle reflektorů znovu – nizozemská legenda vyhrála druhou etapu Tour de France Femmes, dosud posledního pokusu o vytvoření ženské verze slavného závodu. Jde o pokus dosud nejambicióznější a s největší nadějí na dlouhodobou existenci.

Vosová ve své šestnáctileté závodní kariéře už vyhrála de facto vše, co vůbec vyhrát šlo. Olympijské zlato, triumfy na silnici, tituly z cyklokrosu nebo dráhy. Žlutý dres ale dosud ve sbírce pětatřicetileté legendy scházel. Dočkala se ho až po svém vítězství ve druhé etapě, které bylo 241. (!) v její kariéře.

"Když jsem byla malá, rodiče mě vzali se podívat na Tour de France. Viděla jsem všechny ty chlápky, jak závodí. Ale Tour de France pro ženy, to byl pro mě tehdy jen sen," řekla v cíli Vosová. "Před devíti lety jsem jednala s ASO o možnosti uspořádat ženský závod, nakonec velmi rychle vzniklo La Course," dodala.

"Když jsme poprvé závodily na Champs-Elysées, byl to důležitý moment. Teď je tu skutečná Tour de France pro ženy, která má všechny aspekty etapového závodu. Je to další milník," dodala Vosová, která ve žlutém dresu vystřídala sprinterku Lorenu Wiebesovou, vítězku úvodního hromadného finiše na Elysejských polích. Vosová tehdy finišovala druhá.

Žlutý dres bude v úterním odpoledni hájit před svými soupeřkami v etapě do Épernay, jejíž závěrečná část je klasikářsky zvlněná. Právě v Épernay se v roce 2019 objevil také mužský závod, tehdy tu triumfoval domácí Julian Alaphilippe. Tour de France Femmes poté v druhé polovině týdne zamíří do hor a v neděli bude vrcholit stoupáním na Planche des Belles Filles.

Zdroj
ČT sport, Velonews

Hlavní zprávy

Nejčtenější články