Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Rakouský mistr vyhrál na Tour etapu. Z úniku uspěl Konrad

Šestnáctá etapa Tour de France byla znovu kořistí jezdce z úniku. V cíli v Saint Gaudens se radoval rakouský šampion Patrick Konrad, který pro svou zemi vybojoval první vítězství po šestnácti letech. V celkové klasifikaci ke změnám nedošlo a závod tak nadále vede Tadej Pogačar s náskokem více než pěti minut.

Patrick Konrad
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Cole

Šesnáct let uplynulo od doby, kdy Georg Totschnig jako poslední Rakušan vyhrál etapu na Tour de France. Po šestnácté etapě letošního ročníku se dočkal nástupce v podobě rakouského mistra Patricka Konrada. Ten zaútočil z úniku ve stoupání Portet-d'Aspet a po pětatřicetikilometrové sólojízdě mohl slavit vítězství.

Tadej Pogačar a spol. závodili až v závěru, ke změnám ale nedošlo. Slovinec do dvou nadcházejících horských etap půjde s náskokem více než pěti minut na hlavní soupeře: Rigoberta Urána, Jonase Vingegaarda, Richarda Carapaze, Bena O'Connora a Wilca Keldermana. 

Jak etapa probíhala?

Propozice etapy, kde si organizátoři na začátek vymysleli třicetikilometrový sjezd, vedly k velmi hektickému začátku. Únik se tvořil dlouho a pokoušeli se do něj dostat mnozí známí závodníci, nakonec ale uspěla až skupina s Patrickem Konradem, Davidem Gaudu či sprintery Michaelem Matthewsem a Sonnym Colbrellim.

V deštivém počasí nešlo o nic jednoduchého, cesta vedla přes čtyři nelehké vrchařské prémie. Na té předposlední, Col de Portet-d'Aspet, se utrhl Rakušan Konrad, za nímž se vydali Gaudu s Colbrellim a dalšími uprchlíky. Kluzká silnice stěžovala situaci a cyklisté si museli dávat obzvlášť pozor, aby jim kolo nesklouzlo. 

Konrad se se sjezdem vypořádal lépe než ostatní a ujížděl dál posledními dvaceti kilometry směrem k cíli. Za sebou měl pronásledovatele, jejich spolupráce ale vázla a po chvíli už začali myslet spíše na to, kdo získá v etapě druhé místo. Konrad zaslouženě zvítězil a dojel si pro první vítězství pro Rakousko po šestnácti letech, druhý nakonec dosprintoval Colbrelli.

Vzruch v hlavní skupině nastal až v závěru, kdy se rozdíl pokusili udělat jezdci z domácího Cofidisu. Jejich útok ale nevyšel, respektive neudělal žádný rozdíl v hlavní skupině favoritů. Tadej Pogačar tak neztratil nic ze svého náskoku a mezi jeho soupeři zůstali rozestupy stejné.

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa Pas de la Case - Saint-Gaudens (169 km):

1. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) 4:01:59, 2. Colbrelli (It./Bahrain Victorious), 3. Matthews (Austr./BikeExchange), 4. Périchon (Fr./Cofidis), 5. Bonnamour (Fr./B&B Hotels p/b KTM), 6. Aranburu (Šp./Astana-Premier Tech) všichni -42, 7. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 8. Bakelants (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) oba -45, 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -47, 10. Rota (It./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -1:03, ...80. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -16:42.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 66:23:06, 2. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -5:18, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -5:32, 4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:33, 5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -5:58, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -6:16, 7. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -7:01, 8. Mas (Šp./Movistar) -7:11, 9. G. Martin (Fr./Cofidis) -8:02, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -10:59, ...118. Vakoč -2:49:41.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články