Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Pogačarova nadvláda pokračuje. Slovinec vyhrál horskou etapu

Tadej Pogačar už je opravdu blízko druhému triumfu na Tour de France. Slovinec vyhrál horskou etapu na Col du Portet, když v závěru přesprintoval Jonase Vingegaarda a Richarda Carapaze, kteří se za ním řadí na pódium. Pogačarův náskok před posledními čtyřmi etapami je pět a půl minuty.

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK/AP

Zatím vyhrál "jen" časovku, po sedmnácté etapě se ale Tadej Pogačar může pyšnit i velkým horským triumfem. V sedmnáctý den v závěru na Col du Portet útočil a nakonec porazil své dva soupeře ve finiši velmi náročného stoupání. Pogačar vede o pět a půl minuty a těžko si představit, že by jej ještě někdo mohl ohrozit.

"Dosud jsme pořád jeli defenzivně, protože to vycházelo úniku. Dnes to bylo padesát na padesát, zkusili jsme to a vyšlo to. V závěru to byl sprint do kopce na posledních metrech," usmál se Pogačar v cíli. "Věděli jsme, že Richard Carapaz blufuje," dodal. Za Slovincem jsou seřazeni Jonas Vingegaard (+5:39) a Carapaz (+5:43), naopak dosud druhý Rigoberto Urán v pyrenejské etapě ztratil a propadl se na čtvrté místo (+7:17). 

Jak etapa probíhala?

Nejnáročnější etapa celého ročníku, tak hovořila analýza serveru Veloviewer shromažďujícího data a charakteristiky jednotlivých stoupání. Jezdci na Tour de France by s tím jistě souhlasili, organizátoři si totiž připravili trojici náročných výšlapů včetně slavného Peyeresourdu a vysokánského Col du Portet, který také posloužil jako závěrečný horský test.

Právě na Col du Portet se také rozhodovalo, a protože skupina uprchlíků nebyla z nejsilnějších, a naopak vůle favoritů po vítězství byla vysoká, šlo též o triumf v etapě. Osm kilometrů pod vrcholem nejnáročnějšího stoupání celého ročníku nenastoupil nikdo jiný než Tadej Pogačar, s nímž se drželi pouze Jonas Vingegaard a Richard Carapaz.

Společně pokračovali vstříc vrcholu, Carapaz soupeřům nestřídal a pak sám 1,5 kilometru před cílem nastoupil. Utrhl Vingegaarda, ale jen na chvíli – nakonec to Ekvádorcovi nestačilo. Naopak Pogačar prokázal znovu svůj klid a převahu, v závěru své soky přesprintoval a zvítězil. Slovinec triumfoval ve své druhé letošní etapě a pojistil si vedení.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa Muret - Saint-Lary-Soulan (178,5 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 5:03:31, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -3, 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -4, 4. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:19, 5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -1:26, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:40, 7. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:44, 8. Higuita, 9. Urán (oba Kol./EF Education-Nippo), 10. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious) všichni -1:49.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 71:26:27, 2. Vingegaard -5:39, 3. Carapaz -5:43, 4. Urán -7:17, 5. O'Connor -7:34, 6. Kelderman -8:06, 7. Mas (Šp./Movistar) -9:48, 8. Lucenko (Kaz./Astana) -10:04, 9. G. Martin (Fr./Cofidis) -11:51, 10. Bilbao -12:53.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články