Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pogačar zvítězil také na Luz Ardiden. Patří mu žlutý, bílý i puntíkovaný dres

Tadej Pogačar potvrdil, že je právoplatným vládcem letošní Tour de France. Slovinec vyhrál druhou pyrenejskou etapu v řadě, když zvítězil po Col du Portet i na Luz Ardiden. Za ním stejně jako o den dříve dojeli Jonas Vingegaard a Richard Carapaz. Pogačarovi kromě žlutého a bílého dresu náleží i ten puntíkovaný pro nejlepšího vrchaře.

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Loňské vítězství bylo šokující, to letošní zcela zasloužené. Tadej Pogačar vyhrál druhou etapu v řadě a celkově už třetí v letošním ročníku, když zvítězil na Luz Ardiden. V závěru obávaného výšlapu porazil dvojici Jonas Vingegaard a Richard Carapaz, kterým náleží druhé a třetí místo celkově.

Před závěrečnými třemi etapami, z nichž dvě budou sprinterské, vede Pogačar o pět minut a 45 vteřin před Vingegaardem a Carapazem, kteří by v sobotní časovce měli bojovat o konečnou druhou příčku.

Jak etapa probíhala?

V historii Tour de France není kopce, který by měl tak bohatou a dlouhou minulost. Col du Tourmalet figuroval v polovině osmnácté etapy letošního ročníku a jako první jej za sledování francouzského prezidenta Macrona přejel domácí jezdec Pierre Latour. Vzápětí jej ale ve sjezdu nechal za sebou jeho krajan David Gaudu a ujížděl sám směrem k poslednímu výšlapu.

Tím bylo Luz Ardiden. Lídr týmu Groupama-FDJ už letos několikrát útočil na etapu, nikdy ale neuspěl a triumf nakonec neslavil ani v této pyrenejské etapě, neboť vůle favoritů po etapovém vítězství byla příliš velká. Tempo tvořili Ineos Grenadiers pro průběžně třetího Richarda Carapaze, za nimi se vezl Tadej Pogačar.

Slovinec posléze potvrdil svou převahu, když podobně jako na Col du Portet přesprintoval své soupeře v závěru kopce. Celkovému vítězství a obhajobě žlutého dresu je tak už opravdu velmi blízko. Mimo hru se naopak ocitl Rigoberto Urán, který odpadl na Tourmaletu a spadl ze čtvrtého místa až na chvost první desítky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články