Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pogačar obhájí vítězství na Tour. Závěrečnou časovku vyhrál van Aert

Tour de France zná odpovědi už téměř na všechny zásadní otázky. Tadej Pogačar v závěrečné časovce nikam zbytečně nespěchal, žlutý dres získá s obrovským náskokem více než pěti minut. Druhý skončí Jonas Vingegaard před Richardem Carapazem. Dvacátou etapu vyhrál Wout van Aert.

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK/ZUMA/Pool Tim Van Wichelen

Pogačar, Vingegaard, Carapaz. Tak bude vypadat finální pódium letošní Tour de France. Ve dvacáté etapě k žádným změnám nedošlo, závodníci si své pozice pohlídali, zatímco Wout van Aert po dalším skvělém výkonu vyhrál svou druhou etapu v tomto ročníku.

Belgičan vyhrál s náskokem jednadvaceti vteřin před druhým Kasperem Asgreenem, Vingegaard obsadil třetí příčku s mankem 31 sekund. Naopak Pogačar si už mohl dovolit etapu "vypustit" a dojel na osmém místě se ztrátou necelé minuty.

"Vyhrát časovku na Tour byl můj velký cíl, na tuhle etapu jsem myslel několik posledních dní. Oproti první časovce mi trochu lépe seděl profil," dodal van Aert s tím, že v horkém počasí dojel úplně vyčerpaný.

"Jsem rád, že už je konec. Byly to hodně náročné tři týdny. Užil jsem si každý kilometr, i když jsem i dost trpěl. Bylo děsné vedro," řekl Pogačar po časovce, která se jela v 30 stupních Celsia. Do dějin závodu se zapíše jako nejmladší dvojnásobný vítěz.

"Včera už mi chyběla motivace po těch třech týdnech. Dneska jsem si říkal: Pojď do toho! No, nebyl to můj nejrychlejší den na kole, vyhrál ten nejlepší. Já jsem i tak spokojený s tím, jak to dneska šlo a dopadlo," prohlásil slovinský mladík po jízdě mezi vinicemi v regionu Bordeaux.

Jak etapa probíhala?

Wout van Aert vyhrál na letošní Tour horskou etapu přes Mont Ventoux a v závěrečné časovce mohl přidat další triumf, tentokrát ovšem v úplně jiném terénu. Rovinatými kilometry prolétl o jednadvacet vteřin rychleji než dosud vedoucí Kasper Asgreen a čekal už jen na to, jestli jej předčí někdo z jezdců na celkové pořadí, jmenovitě Tadej Pogačar.

Brzy bylo jasné, že lídr Tour de France nemá důvod k tomu někam spěchat a zbytečně riskovat, vždyť o celkový triumf jej mohla překonat jen vážná vlastní chyba nebo pád. Pogačar se nikam nehnal a van Aert mohl v cíli v horkém křesle už pomalu začít slavit. Belgičan znovu potvrdil, jak univerzálním závodníkem je.

Za Pogačarem probíhal boj o druhé místo, které s převahou uhájil Jonas Vingegaard, který nedal šanci Richardu Carapazovi. Ten je však prvním Ekvádorcem na pódiu Tour de France v historii. Rozlouskla se také situace na čtvrtém místě, které i po etapě patří Benu O'Connorovi. Wilco Kelderman zůstal pátý před šestým Enricem Masem.

Vingegaard, který úspěšně zaskočil za potlučeného týmového kolegu Rogliče po jeho odstoupení už po osmé etapě, uznal, že vítězství je ve správných rukou. "Pogačar byl hodně silný, neměli jsme šanci. Čekal jsem na Primože, když měl nehodu (ve třetí etapě), ale ztratil jsem jen minutu a dvacet sekund. Pořád bych byl druhý," konstatoval.

Český cyklista Petr Vakoč obsadil v časovce 115. místo s odstupem přes pět minut na vítěze. V celkovém pořadí je při své druhé účasti na Tour o tři příčky níže.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa: individuální časovka z Libourne do Saint-Émilion (30,8 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 35:53, 2. Asgreen (Dán./Deceuninck-Quick Step) -21, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -32, 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -38, 5. Bissegger (Švýc./EF Education-Nippo) -44, 6. Cattaneo (It./Deceuninck-Quick Step) -49, 7. Bjerg (Dán./SAE Team Emirates) -52, 8. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -57, 9. Cort (Dán./EF Education-Nippo) -1:00, 10. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers) -1:21, ...115. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -5:15.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 80:16:59, 2. Vingegaard -5:20, 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -7:03, 4. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -10:02, 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -10:13, 6. Mas (Šp./Movistar) -11:43, 7. Lucenko (Kaz./Astana) -12:23, 8. G. Martin (Fr./Cofidis) -15:33, 9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -16:04, 10. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -18:34, ...118.Vakoč -3:47:37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články