Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Nevidí, přesto jede trasu jako hvězdy. Zmeškal se chce na Tour de France zapsat do historie

Mezi profíky v pelotonu letošního ročníku Tour de France jede pouze jediný Čech, Petr Vakoč. Mimo záři reflektorů však se "starou dámou" bojuje další, který se navíc může zapsat do historie. Ondřej Zmeškal usiluje o to, aby jako první nevidomý člověk objel celou trasu slavného závodu. To vše s cílem podpořit nevidomé děti. A ke zdolání 3383 kilometrů má zatím našlápnuto skvěle. 

Duo Marek Peterka, Ondřej Zmeškal
zdroj: FB Ondřej Zmeškal

Při předčasném narození mu v inkubátoru poškodili sluch a také zrak na levém oku, o který ve 20 letech přišel úplně. Těžké rány osudu ale Ondřeje Zmeškala nezlomily. Naopak. Český handicapovaný sportovec se nevzdal a dlouhodobě zvládá jednu náročnou výzvu za druhou.

Absolvoval maraton na Velké čínské zdi, přeběhl celou Českou republiku, pravidelně se věnuje dlouhým triatlonům. Na člověka, který nevidí, solidní bilance.

Nyní se k tomu rozhodl přidat další extrémně náročný počin. Možná vůbec ten nejnáročnější, jaký zatím plnil. Jako první nevidomý sportovec se snaží absolvovat trať nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France, která letos měří 3383 kilometrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstříc historickému počinu. Zmeškal chce jako první nevidomý zvládnout Tour de France

Do boje se vydal třicetiletý rodák z Třebíčska na dvojkole společně s trasérem Markem Peterkou, s nímž nápad, že by "starou dámu" mohli společně pokořit, dostali na jednom ze soustředění.

"Připravoval jsem se na to od loňského roku. Mám nějaké zkušenosti z dlouhých přeběhů, takže vím, že je potřeba připravovat se na to nějakou dobu. Při přípravě jsem navíc musel brát ohledy na to, že lidi nemají tolik času se mnou jezdit na kole, takže jsem se to snažil suplovat trenažéry. Do toho ještě triatlon, běh, plavání," popsal přípravu.

Zmeškal s Peterkou na Tour nejsou sami. Mají s sebou čtyřčlenný podpůrný tým, který je jim stále v zádech a pomáhá jim při jakýchkoliv problémech, s organizací, starostí o kolo a celou řadou dalších věcí.

Jeden výrazný problém poznali už během úvodu Tour. V prvních pěti etapách jezdili vždy ve stejný den jako profesionálové, jen na trať vyráželi brzy ráno. Kvůli omezením a některým zavřeným městům museli ale rychle změnit plány a nyní se pouští vstříc boji s kilometry den dopředu.

"Když jsme jeli v ten samý den, byla kolem trati spousta diváků. Fanoušci jsou úžasní a moc nás podporují. Momenty, kdy sednete na kolo a neřešíte problémy kolem, jsou zatím nejhezčím zážitkem. Tím nejkrušnějším naopak bylo, když nám v jedné etapě ve sjezdu přecvakávala brzda. To jsem měl vítr, navíc když to nevidím a nemám přehled, co se děje," popsal.

Zmeškal ale nemá jenom cíl jako první nevidomý člověk absolvovat Tour. Tato motivace je spíše druhotná. Více ho žene kupředu podpora dobré věci, a to sbírky, kterou pořádá pro nevidomé děti.

"Není to jen o plnění mého snu. To, že to zajedeme, by bylo super, ale hlavní jsou děti. Jejich podpoře se věnuji dlouhodobě. Cítím vnitřně, že chci pomáhat, když dělám něco velkého. Nechci, aby to bylo jednostranné, že mi lidi pomáhají plnit mé sny. Já chci, aby i děti mohly prožívat to, co já," popsal.

Při cestě do cíle ještě Zmeškala s Peterkou čeká spousta náročných kilometrů. Na rozdíl od pelotonu mají však už jednu extrémní výzvu za sebou, dvojnásobný výjezd na legendární Mont Ventoux. A to zdárně.

O další výrazný krok se tak přiblížili vytoužené Paříži. "Bude to ještě náročné a nebude to zadarmo. Ale co se stane, to se teprve ukáže," dodal český odvážlivec, jehož životní motto zní jasně: Nikdy to nevzdávej!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články