Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Návrat po pěti letech. Vakoč bude na Tour strážit Van der Poela

Minulo jen pět let, ale mnohé se od té doby změnilo. Když jel Petr Vakoč v roce 2016 Tour de France poprvé, oslavil o prvním volném dnu čtyřiadvacáté narozeniny. Sportu vládl Chris Froome, "Starou dámu" ještě jezdily devítičlenné sestavy a Vakočův tým QuickStep jel na Marcela Kittela. Spolu s českým závodníkem také debutoval jistý Julian Alaphilippe.

Petr Vakoč s dresem svého nového týmu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Dnes už je mnohé jinak. Z Vakoče, který byl tehdy mladým stále ještě začínajícím profesionálem, se stal zkušený univerzál. Zažil si mnohé peripetie, z nichž pochopitelně vyčnívá jeho nehoda s kamionem, který jej před třemi lety spolu s týmovým kolegou Laurensem de Plusem srazil ze silnice na tréninkovém kempu v JAR.

Karambol jeho kariéru zastavil, nějakou dobu to ale dokonce vypadalo, že ji kvůli následkům zranění úplně ukončí. Vakoč určité následky pociťuje dodnes, jeho výkony na kole jsou však dnes v pelotonu plně konkurenceschopné. A ukázat to, po už jednou zmíněných pěti letech, může nyní také na největším závodě světa: Tour de France.

"Je to další završení jeho neuvěřitelného příběhu. Klobouk dolů před tím, jak se obrovskou vůlí dokázal vrátit zpátky do špičkové cyklistiky. Pro mě je jeho návrat velmi silný moment," přiznává komentátor závodu pro ČT Tomáš Jílek.

V letošní sezoně nenajdeme při pohledu do výsledků u jeho jména žádný oslnivý výsledek, za to zčásti mohou zranění a různé karamboly. Vyhrávat závody ale až na výjimky také není Vakočova role. Z klasikáře, který v jednu dobu uvažoval také o Paříž–Roubaix, se změnil v pomocníka a v nejlepším slova smyslu i v jakéhosi bodyguarda Mathieuho Van der Poela.

Hlavní hvězdě své stáje Alpecin-Fenix pomáhal také na nezapomenutelném březnovém Tirrenu-Adriaticu, možná nejlepším týdenním etapáku letošního roku. Vždyť proti sobě den za dnem stáli Van der Poel, Wout van Aert či Vakočův kamarád a dlouholetý kolega Alaphilippe.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France startuje v době rouškové

V závodě jsme ale také viděli zářit jezdce na celkové pořadí, Tadeje Pogačara a Egana Bernala. Byla to parádní přehlídka cyklistického talentu, která se svého červeného koberce dočkala v páté etapě do Castelfidarda. Van der Poel zde předvedl další ze svých zdánlivě sebevražedných útoků a zvítězil za cenu zcela viditelného naprostého vyčerpání.

Vakočův program se poté s Van der Poelovým potkal i na některých klasikách a nedávno i ve Švýcarsku, kde Nizozemec vyhrál hned dvě etapy. Dávalo tak smysl, že je vedení belgického týmu zařadilo i do osmičky, která pojede pro Alpecin-Fenix debutovou Tour. A první bude také pro Van der Poela, což by si jistě užil i jeho dědeček, předloni zesnulý Raymond Poulidor.

Je nám líto, video expirovalo.
Vakoč se po pěti letech vrací na Tour de France

Sjíždět únik a starta se o MVDP

Ve Francii Vakoč může už v úvodní etapě, která odstartuje v bretaňském Brestu, sehrát důležitou úlohu. Van der Poel by se totiž v případě vítězství, a profil etapy mu vyhovuje, mohl obléci do žlutého dresu. Český cyklista by se měl starat o to, aby Nizozemec nepřišel v pelotonu do žádných potíží. 

"Role bude v kontrolování závodu a sjíždění úniků. Postarat se o naše lídry. První týden pro nás bude nejdůležitější," řekl Vakoč před startem závodu České televizi. Při pohledu na soupisku je to zřejmé: kromě Van der Poela jsou tam rychlí sprinteři (Jasper Philipsen a vítěz etapy letošního Gira Tim Merlier) i excelentní klasikáři (před třemi lety druhý na Paříž–Roubaix, Švýcar Silvan Dillier).

Modré dresy Alpecinu-Fenix se tak v úvodních bretaňských dnech mohou postarat o pořádný poprask, sám Van der Poel je pasován na hlavního favorita úvodního dne. "Tým vůbec nezajímá celkové pořadí, což podle mě zvyšuje šanci také Vakoče na to, aby dosáhl výrazného úspěchu," myslí si Jílek.

"Je to tým, kde se každý den pojede jako jednodenní závod. Může se klidně stát, že v posledním týdnu Van der Poel už ve startovce nebude (kvůli svému startu na olympijských hrách), což by mu mohlo ve středně kopcovitých etapách uvolnit ruce," poukazuje na šance českého závodníka na to, aby se pokusil uspět z úniku v závěru Tour.

I kdyby však nic ze smělých plánů nevyšlo, už samotný fakt, že se Vakoč v osmadvaceti letech vůbec může představit na té nejvyšší cyklistické scéně, je úspěchem sám o sobě. Pokud by to navíc byl návrat v týmu, který po první etapě oblékne žlutý dres, bylo by to ještě speciálnější. Tahle Tour může být Van der Poelova, a tím i trochu Petra Vakoče.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články