Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Možná je to mé největší vítězství. Jak Van Aert pokořil Obra z Provence

Neprávem byl dosud trochu ve stínu, více se mluvilo o Mathieu van der Poelovi či Tadeji Pogačarovi. Ovšem Wout van Aert v jedenácté etapě připomněl, proč se i on řadí mezi absolutní cyklistickou špičku. Belgičan vyhrál etapu s dvojnásobným výstupem na takzvaného Obra z Provence, tedy Mont Ventoux. A jeho triumf nebyl o nic méně úžasný než vítězství jeho zmíněných rivalů.

Wout van Aert
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

V úterý sprintoval proti Marku Cavendishovi, ve středu vyhrál etapu s dvěma výšlapy na Mont Ventoux. A jelikož týmový kolega Jonas Vingegaard stoupá průběžným pořadím a vyšvihl se dokonce již na aktuální pódium, ve čtvrtek bude pravděpodobně mladému Dánovi klestit cestu ve dvanácté etapě. 

To všechno dokáže jediný člověk, Belgičan Wout van Aert. "Je to neuvěřitelné, těžko vzpomínám na někoho, kdo by něco takového dokázal," říkal v přenosu České televize komentátor Tomáš Jílek. Jestliže úvodní část závodu přinesla řadu ovací na Mathieu van der Poela a Van Aert se mohl cítit trochu v jeho stínu, nyní se karta obrátila.

Nebylo už nikoho, kdo by jej mohl dostihnout

Zatímco Van der Poel je už z Tour de France několik dní pryč a připravuje se na olympijský start na horských kolech, Van Aert zůstal a ukázal, v čem má na svého dlouholetého rivala navrch: dokáže přejet i vysoké kopce. Snad ve všech ohledech jsou oba srovnatelní, ovšem ve schopnosti vydržet tempo v táhlých stoupáních je Belgičan přece jen o poznání lepší.

V jedenácté etapě to ukázal, když v úniku setřásl i taková jména jako Bauke Mollema či Julian Alaphilippe. To všechno v den, kdy se dvakrát stoupalo téměř do dvou tisíc metrů nad mořem v jednom z nejobávanějších stoupáních, co v Evropě najdeme. A samozřejmě také den po zmíněném spurtu proti Cavendishovi.

Když v průběhu druhého výstupu pláchl také poslednímu ze soupeřů, maličkému vrchaři Kennymu Elissondovi, bylo zřejmé, že už není v pelotonu nikdo, kdo by jej dokázal před cílem dostihnout. V závěrečném sjezdu, který trval skoro dvacet kilometrů, už vynikající technik Van Aertova formátu nemohl vítězství ztratit.

Wout van Aert a Mont Ventoux
zdroj: Twitter.com/JumboVismaRoad

"Samozřejmě že před Tour jsem tohle neplánoval. Ale včera už jsem byl rozhodnutý, že do toho půjdu. Je to jeden z nejslavnějších výstupů. Možná to je moje největší vítězství," říkal v cíli. Už předtím se omluvil za klišé, když pravil, že vlastně nemá slov, jakými by svůj triumf popsal. A vlastně nebyl jediný, stejně bezradní byli i diváci, kteří sledovali jeho jízdu.

"Pro mě bylo hodně těžké sem na Tour vůbec přijet," připomněl své zdravotní problémy a operaci slepého střeva, kterou musel podstoupit. "Poté jsme měli v prvním týdnu tolik smůly s pády. Ale nikdy jsem nepřestal věřit," dodal vítěz nyní již čtyř etap na Tour de France, což dokázal teprve při svém třetím startu na "Staré dámě".

Tahle Tour de France je přehlídkou dechberoucích vítězství, ať už to bylo to Van der Poelovo, jízda Tadeje Pogačara v časovce nebo sóloúnik Mateje Mohoriče. Samostatnou kapitolou jsou také tři Cavendishovy triumfy. Ovšem monumentální výkon Van Aerta v patrně nejatraktivnější etapě letošní Tour by vedle nich rozhodně zapadnout neměl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články