Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Mont Ventoux se zalíbil Van Aertovi. Belgičan ovládl horskou etapu

Od chvíle, kdy organizátoři oznámili podobu letošního ročníku Tour de France, měli závodníci jedenáctou etapu zaškrtnutou. Dvojnásobný přejezd slavného Mont Ventoux nejlépe zvládl Wout van Aert, který triumfoval z úniku. Žlutý dres drží dále Tadej Pogačar, i když byl poprvé v kopci v mírných potížích.

Wout van Aert a Mont Ventoux
zdroj: Twitter.com/JumboVismaRoad

Jak letošní Tour de France týmu Jumbo-Visma nevycházela, což vyvrcholilo odstoupeními Primože Rogliče a aktuálně také Tonyho Martina, tak v jedenácté etapě si nizozemská sestava vše vynahradila vítězstvím Wouta van Aerta a útokem Jonase Vingegaarda. Van Aert triumfoval z úniku v den, kdy závod dvakrát přejel přes vrchol Mont Ventoux.

Bylo to vůbec první vítězství pro jeho tým v letošním ročníku, nicméně po Timu Merlierovi a Dylanu Teunsovi už třetí belgické. Sám Van Aert zvítězil počtvrté v kariéře. "Samozřejmě že před Tour jsem tohle neplánoval. Ale včera už jsem byl rozhodnutý, že do toho půjdu. Je to jeden z nejslavnějších výstupů. Možná to je moje největší vítězství," říkal v cíli.

Jonas Vingegaard zase zaútočil dva kilometry pod vrcholem Ventoux a utrhl všechny vrchaře, a to včetně Tadeje Pogačara. Jenže v závěrečném téměř dvacetikilometrovém sjezdu favorité mladého Dána, který se nicméně vyšvihl na pódium, sjeli. Pogačar po odpadnutí dosud druhého Bena O'Connora vede před Rigobertem Uránem (+5:18) a Vingegaardem (+5:32).

Jak etapa probíhala?

Do úniku se v důležitý den letošního ročníku, kdy se rozdávalo spoustu bodů do vrchařské klasifikace, dostala taková jména jako Van Aert, Bauke Mollema či Julian Alaphilippe. posledně jmenovaný ještě posbíral body při prvním přejezdu, náročnější výstup z městečka Bédoin ale už tak dobře nezvládl a odpadl. Puntíkovaný dres tak dále drží Nairo Quintana.

Van Aert se poté od svých soupeřů oddělil během druhého výjezdu, kdy jako posledního setřásl drobného Kennyho Élissonda. Udržet pohodlné vedení ve sjezdu do cílového Malaucéne už pro belgického šampiona bylo formalitou. Van Aert nezaváhal a připsal si čtvrtý triumf na Tour de France v kariéře.

Jezdci na celkové pořadí útočili až na posledních dvou kilometrech druhého výjezdu, do té doby to byl proces postupného "vaření" slabších závodníků. Tempo nevydržel dosud druhý muž pořadí Ben O'Connor, stejně tak francouzská naděje David Gaudu. Pod vrcholem nastoupil Vingegaard, který utrhl i Pogačara a spol.

Před mladým Dánem ale ještě byl závěrečný sjezd, v němž o své vedení přišel a skupinka s Pogačarem, Richardem Carapazem a Rigobertem Uránem jej dojela. Vingegaard ale může být navýsost spokojený, posunul se totiž za Urána na třetí místo aktuálního pořadí. Oba ztrácejí více než pět minut na Slovince.

Cyklistický závod Tour de France - 11. etapa Sorgues - Malaucene (198,9 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 5:17:43, 2. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo), 3. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) oba -1:14, 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 5. Urán (Kol./EF Education-Nippo), 6. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) všichni -1:38, 8. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech), 9. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) oba -1:56, 10. Mas (Šp./Movistar) -3:02.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 43:44:38, 2. Urán -5:18, 3. Vingegaard -5:32 4. Carapaz -5:33, 5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -5:58, 6. Kelderman -6:16, 7. Lucenko -6:30, 8. Mas -7:11, 9. G. Martin (Fr./Cofidis) -9:29, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -10:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články