Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Druhá etapa pro Mohoriče. Slovinec z úniku podtrhl svou vynikající Tour

Matej Mohorič vyhrál z úniku devatenáctou etapu Tour de France do města Libourne a připsal si už svůj druhý letošní triumf. Šestadvacetiletý Mohorič zvítězil z úniku v etapě, která podle předpokladů měla být sprinterská. 

Matej Mohorič
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Nikoliv někdo ze spurterů, ale Matej Mohorič byl hlavní postavou devatenácté etapy. Slovinský cyklista využil jízdy v úniku, z něhož sám nastoupil pětadvacet kilometrů před cílem ve městě Libourne. Pro Mohoriče jde už o druhý triumf v letošním ročníku, Slovinsko díky němu a Tadeji Pogačarovi slaví dokonce už páté vítězství.

"Mysleli jsme, že QuickStep a Alpecin to budou kontrolovat, ale ráno jsem to zkusil do úniku. Bylo to dost těžké, ale naštěstí jsem si náskok udržel až do cíle," hodnotil. "Myslel jsem na to, kdy k nám přišla policie. Nic nenašla, protože nemáme co tajit. Není to příjemné, když vám přijdou policisté do pokoje a vše prohledávají, když jste nic neudělali. Na druhou stranu dobré, že takové kontroly probíhají," vrátil se k razii francouzské policie, která v Mohoričově týmu Bahrajn-Merida proběhla před dvěma dny.

V celkovém pořadí zbývá rozhodnout situaci na druhém a třetím místě, kde by Jonase Vingegaarda a Richarda Carapaze měla rozsoudit nadcházející časovka. Čtvrté místo drží Ben O'Connor, Novozélanďan ale bude muset odrážet závěrečný nápor lepšího časovkáře Wilka Keldermana.

Jak etapa probíhala?

Měl to být den pro Marka Cavendishe, z toho však sešlo a namísto toho jsme viděli další úspěch úniku - a úspěch Mateje Mohoriče. Slovinský cyklista v minulých týdnech vyhrál vůbec nejdelší etapu Tour de France nejen tohoto ročníku, ale všech edic závodu od roku 2000. A nyní přidal další triumf.

Mohorič, jehož tým Bahrajn-Victorious byl v minulých dnech terčem razie francouzské policie, se dostal do 21členného úniku, který se urval z pelotonu a zabránil hromadnému spurtu. Ve skupině byl také další vítěz jedné z letošních etap Nils Politt nebo velice schopný spurter Davide Ballerini, ovšem rozhodl nástup slovinského mistra.

Šestadvacetiletý Mohorič se utrhl soupeřům dvacet pět kilometrů před cílem, všem ujel sám na čele a v cíli mohl slavit svůj druhý triumf na "staré dámě". Ve městě Libourne to bylo také třetí slovinské vítězství v řadě a celkově páté na letošní Tour, což je o jedno více, než díky Cavendishovi mají Britové. Pro druhé místo si dosprintoval domácí Christophe Laporte.

Cyklistický závod Tour de France - 19. etapa Mourenx - Libourne (207 km).

1. Mohorič (Slovin./Bahrajn Victorious) 4:19:17, 2. Laporte (Fr./Cofidis), 3. Pedersen (Dán./DSM) oba -58, 4. Teunissen (Niz./Jumbo-Visma), 5. Politt (Něm./Bora-hansgrohe), 6. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 7. Hundahl (Dán./EF Education-Nippo), 8. Zimmermann (Něm./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). 9. Turgis (Fr./TotalEnergies), 10. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni -1:08, ...101. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -20:50.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 79:40:09, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -5:45, 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:51, 4. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -8:18, 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -8:50, 6. Mas (Šp./Movistar) -10:11, 7. Lucenko (Kaz./Astana) -11:22, 8. G. Martin (Fr./Cofidis) -12:46, 9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:48, 10. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -16:25, ...116.Vakoč -3:43:19.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články