Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

18. etapa: Tour v Pyrenejích čekají Tourmalet a Luz Ardiden

Pyrenejské etapy jsou ozdobou každé Tour de France, a když končí na Luz Ardiden, tak to platí tím spíše. Osmnáctý den letošního ročníku navíc projede přes slavný Tourmalet. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Stanislav Kozubek.

Profil 18. etapy Tour de France 2021
zdroj: letour.fr

Cyklisté nejprve přejedou slavný Tourmalet, který závod navštěvuje už více než 110 let. Na vrcholu, kde se pravidelně uděluje cena nesoucí jméno dlouholetého ředitele Jacquesa Goddeta, ale peloton stavět nebude, jen se obleče do vest a bund a poletí druhou stranou dolů. Vše s vědomím, že ještě zbývá Luz Ardiden. Na slavném stoupání se událo mnoho vrchařských bitev. 

Třeba v roce 1985 tu byl v potížích Bernard Hinault. Naopak jeho týmový kolega Greg LeMond se cítil o poznání lépe, týmový stratég Paul Köchli mu však zakázal útočit. Hinault, který se zmátořil a o několik dní později celou Tour vyhrál, mladému Američanovi slíbil, že mu pomoc oplatí v příštím roce. Jak to dopadlo, víme. Na Tour 1986 se spolu týmoví kolegové tahali o žlutý dres po většinu závodu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články