Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

15. etapa: Nejvyšší bod ročníku je tady. Peloton pojede přes Port d'Envalira

V patnácté etapě Tour de France se bude udělovat Cena Henriho Desgrange, nebude to ale rozhodně jediný důležitý bod dne. Sklonek druhého týdne závodu může dále zamíchat celkovým pořadím, minimálně tedy situaci od druhého místa níže. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Leopold König.

Profil 15. etapy Tour de France 2021
zdroj: letour.fr

V patnácté etapě se dočkáme letošního nejvyššího bodu celého ročníku. Tzv. Cena Henriho Désgrange se bude udělovat na vrcholu Port d’Envalira, kudy prochází nejvyšší silnice v celých Pyrenejích. Nachází se 2408 metrů nad mořem. Tour de France toto andorrské stoupání příliš nevyhledává, pojede se tu totiž teprve poosmé a poprvé po dvanácti letech.

Tehdy osmá etapa závodu výšlapem na Port d’Envalira dokonce začínala a jako první vrchol přejel francouzský vrchař Sandy Casar (o 150 kilometrů později jej ovšem v cíli přesprintoval divákům Tour dobře známý a dodnes závodící Luis Léon Sánchez). Na vrcholu se nebude končit ani letos, Envalira dokonce nebude ani posledním stoupáním dne, tím se stane Col de Beixalis.

Nicméně je jednoznačným trendem letošního ročníku, že etapy končí daleko častěji pod kopcem než na něm. Christian Prudhomme a jeho tým připravili pouze tři horské finiše a mají pro to jednoznačný argument: závodníci oddalují své útoky až do posledních stovek metrů a atraktivita závodu tím trpí. 

Zafunguje tato strategie v patnácté etapě? "Etapa do Andorry, ty jak na Vueltě na Tour bývají jedny z nejtěžších," myslí si také expert ČT Leopold König. "Bude to velký boj," prorokuje někdejší člen týmu Sky, kde byl v roce 2015 také členem sestavy, která pomohla Chrisi Froomovi k jeho druhému triumfu na "Staré dámě".

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články