Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

12. etapa: Cavendish jede do Nimes za triumfem číslo 34

Vyrovná Mark Cavendish v počtu vítězství Eddyho Merckxe? Šestatřicetiletý Brit si může ve finiši dvanácté etapy v Nimes připsat už čtyřiatřicátý triumf na "Staré dámě". Tedy pokud se peloton ještě předtím neroztrhá na větru. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují František Raboň a Ján Svorada.

Profil 12. etapy Tour de France 2021
zdroj: letour.fr

Dvanáctá etapa s velkou pravděpodobností nebude hrát velkou roli v boji o celkové vítězství, na to má Tadej Pogačar příliš velký náskok, který aktuálně přesahuje už pět minut. V otevřené krajině, kde často hrají roli poryvy větru, se ale může stát všelijaká "katastrofa" pro muže ve žlutém dresu.

Platí to tím spíše, že jeho tým UAE Team Emirates se zrovna neřadí k přeborníkům v jízdě v bočním větru, tak jako to třeba umí soupeři z Deceuninck-QuickStep. V sestavě Pogačarova týmu prakticky najdeme jen dva mohutné rovináře, tedy Vegarda Stake Längeho a Mikkela Bjerga. To není zrovna početná armáda.

Daleko pravděpodobnějším scénařem ale je hromadný finiš v cílovém Nimes. A ten může být velkou událostí, neboť na 34. vítězný zápis může dosáhnout Mark Cavendish. Číslo 34 je rekordní, vždyť stejný počet triumfů nashromáždil legendární Eddy Merckx. Na letošní Tour už mnoho spurterů nezbývá a šestatřicetiletý Brit je z nich nejstarší.

Pokud "Manxman" na vyrovnání Merckxova vítězného konta skutečně dosáhne, bude to jistě velká událost. Ve skutečnosti ale srovnáváme nesrovnatelné. Oba závodili ve zcela jiné době, byli úplně jinými závodníky, prošli si různými peripetiemi. V Cavendishově případě je ohromující, že se na Tour dokázal znovu dostat  historický zápis je jen číslem do tabulky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články