Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

V Praze jako na Tour de France, do ČR míří projekt amatérských závodů

Praha bude ve spolupráci se Středočeským krajem hostit v příštím roce projekt L’Etape Czech Republic by Tour de France. Seriál amatérských cyklistických závodů, při němž účastníci dostanou možnost prožít atmosféru nejslavnějšího závodu světa, zavítá poprvé do střední Evropy. V české metropoli se pojede v sobotu 5. června 2021 a na startu pravděpodobně nebudou scházet ani ambasadoři Zdeněk Štybar s Martinou Sáblíkovou.

Cyklistický podnik pro veřejnost, který umožňuje amatérům poměřit se díky reálným kulisám závodu ve stylu šampionů Tour de France, si postupně buduje tradici. Na příští rok je naplánováno 22 akcí po celém světě.

"Ten projekt existuje už přes deset let a já jsem hrozně rád, že se nám podařilo vybojovat ho pro Česko," uvedl předseda představenstva agentury Sport Invest David Trávníček, statutární ředitel pořádající agentury Petr Čech Sport.

"Tour de France logicky pečuje o svůj brand a velmi pečlivě si volí partnery pro spolupráci. Minimálně rok jsme jednali, mnoho dalších let předtím jsme o tom přemýšleli. Jde tam o jednotky milionů korun, které musíte garantovat, aniž byste měli jediného partnera. Je za námi však několikaletá práce a sbírání zkušeností," doplnil Trávníček.

Je nám líto, video expirovalo.
Seriál amatérských cyklistických závodů L’Etape by TdF zamíří do Česka

Do závodu dost možná zasáhnou také dva ambasadoři projektu z řad předních českých sportovců - silniční profesionál Štybar a rychlobruslařská hvězda Sáblíková, která má ale rovněž bohaté zkušenosti s cyklistikou a na kontě i 14 českých cyklistických titulů. 

"Tour je paletou nepřeberných emocí, je jich tam strašně moc. První týden je člověk natěšený, pak už moc ne. Po čtrnácti dnech už toho máte plné zuby a těšíte se do Paříže. A pak se v cíli těšíte, až si dáte pivo," prohlásil s úsměvem Štybar, který jel Tour dosud dvakrát.

"Při prvním startu se mi podařilo vyhrát etapu. Současně Tony Martin spadnul v posledním kilometru. Mám doma jeho žlutý trikot, v němž jel. Věnoval mi ho," vzpomínal Štybar. "Při druhém startu jsem si prožil fenomenální Tour Marcela Kittela. Zase neuvěřitelné emoce. Pak odstoupil, když měl zelený trikot," dodal.

"Vůbec jsem neváhal, abych se stal součástí tohoto projektu. Přijde mi úžasné, pokud lidé v Česku dostanou šanci prožít si atmosféru Tour de France. Je to skvělá příležitost. Sám budu program na rok 2021 teprve tvořit a netuším, jak to bude vypadat, ale tuto akci budu mít v diáři i v hlavě. A když to jen trochu půjde, moc rád se zúčastním," ujistil Štybar.

"Neváhala jsem ani sekundu, když jsem byla oslovena s nabídkou spojit se s tímto projektem. Cyklistika je mou druhou srdeční záležitostí. Bude to pro všechny neuvěřitelný zážitek. A já budu na 99 procent u toho a pojedu. Jedno procento nechávám proto, kdyby se náhodou něco stalo, ale jinak si to vážně nechci nechat ujít. Tour de France je pro mě něco jedinečného a upřímně říkám, že závidím Zdeňkovi, že ji mohl jet," prohlásila Sáblíková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články