Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Tour se měla zrušit. Může být receptem na katastrofu a zdrojem šíření viru, řekla expertka

Zatímco mezi závodníky a fanoušky cyklistiky vyvolalo přesunutí startu Tour de France o dva měsíce na 29. srpna vlnu radosti a úlevy, ne všichni euforii sdílí. Profesorka Devi Sridharová z univerzity v Edinburghu, která je poradkyní skotské vlády v boji s pandemií koronaviru, naopak plán uskutečnit nejslavnější cyklistický závod považuje za recept na katastrofu.

Peter Sagan si cestu na Tourmalet vysloveně užíval
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

"I když neměli jinou možnost, jde o bolestné rozhodnutí. Pro tento rok by bylo moudré, kdyby byl závod zrušen. Pořadatelé Tour musí zvážit rizika, která stojí proti benefitům. Shromáždí se tisíce lidí z celého světa, budou se pohybovat od města k městu a tím by virus mohl opět bujet. Může jít o recept na katastrofu. Rozhodně je tady riziko, že Tour může virus opět rozšířit a odstartovat novou vlnu opatření," varovala Sridharová, jež také patří mezi přední expertky v oblasti globálního veřejného zdraví.

Již 107. ročník Tour se startem v Nice byl původně plánován na období mezi 27. červnem a 19. červencem. Odložení znamená, že pokud se "Stará dáma" v náhradním termínu opravdu uskuteční, pojede se v nejzazším období roku, co se kdy jela. Rodačka z Miami i přesto takovou snahu o záchranu závodu v letošním kalendáři kritizovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklistická Tour de France se pojede až od 29. srpna

"Jde o dlouhodobý problém, chronický problém," uvedla profesorka. "Ten virus je tady, aby tu zůstal. A zase se vrátí. I kdyby se Francii podařilo se s ním do srpna vypořádat, pak tady bude samozřejmě ten problém, že do země budou přijíždět lidé z různých jiných zemí. A příjezd mezinárodního konvoje ve spojení s Tour může vyprovokovat novou skupinu infekcí," domnívá se Sridharová.

"U takových lidí by se měla zvážit minimálně dvou- až třítýdenní karanténa, než opravdu vstoupí na území země," podotkla Sridharová s tím, že takové opatření by se pak mělo týkat všech, kdo mají s Tour něco do činění. "Lidé by museli přijet dva až tři týdny před začátkem, aby měli čas na karanténu. Nemyslím, že to je reálné. Tour stejně nebude jako v těch předchozích letech, bylo by rozumnější závod zrušit. A zdá se to být jako realističtější možnost," uvedla Sridharová.

Skepticky se staví i k možnosti testování uvnitř karavany týmů, které na Tour dorazí. Bylo by podle ní velmi obtížné. "V ideálním případě by každého testovali každý den, ale logistika s tím spojená by byla ohromující a nákladná. Víme navíc, že dvacet až šedesát procent lidí v presymptomatickém stadiu se cítí dobře a nevykazují žádné příznaky, jenže předávají virus dalším," zdůraznila Sridharová.

"Tento virus je lstivý a prohnaný. Nemáme na něj léčbu ani vakcínu a ve skutečnosti je vakcína v nejlepším případě stále hodně daleko - rok, rok a půl. Nevíme také, zda se liší nějak přenos nemoci uvnitř a venku, takže pokud by se nejelo bez diváků, mohlo by dojít na povinné užití roušek či ochranných masek. To může odstartovat další problémy. Možná by pro kontrolu bylo zapotřebí policie nebo armády. A situace by se také mohla vymknout kontrole, pokud se Tour nepojede bez diváků," dodala Sridharová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články