Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Snový start pro tým Jumbo-Visma. Po Teunissenově triumfu slaví i v týmové časovce

Vítězství v týmové časovce v ulicích Bruselu vybojovala skvadra Jumbo-Visma. Mike Teunissen tak navázal na nečekaný triumf v úvodní etapě druhým etapovým vavřínem. O 20 sekund zpět byli ve velmi vyrovnaném klání favorité z Ineosu. Stáj Romana Kreuzigera Dimension Data obsadila 14. příčku s mankem bezmála minuty na prvního.

Mike Teunissen ve žlutém v čele vláčku týmu Jumbo-Visma
zdroj: Reuters

První byli v cíli a zbývalo jim než čekat. Jeden z největších favoritů zvládl 27,6 kilometrů dlouhou týmovou časovku za 29 minut a 18 sekund. Tým Ineos však nakonec našel přemožitele.

Jako poslední se na nepříliš náročnou trať vydal tým muže ve žlutém Mika Teunessena Jumbo-Visma. A trikot lídra jako by jim dával křídla.

Už dojezd dalších favoritů Deceuninck-Quick Step byl hodně těsný – od Ineosu jej dělila sekunda. Nervy drásající finiš pod Atomiem však zvládli nejlépe žlutočerní. Teunissen pojede se žlutou chloubou i ve 3. etapě do kopců kraje Champagne.

"Doslova jsme po trati letěli, bylo to neuvěřitelné," pochvaloval si Teunissen práci týmu, v němž je například čtyřnásobný mistr světa v časovce Tony Martin z Německa. "Nemůžu říct, že bych si začínal zvykat na vyhrávání etap na Tour de France, ale jsou to dvě vítězství ze dvou, což je skvělé," dodal.

Díky sobotnímu triumfu Teunissena a dnešnímu vítězství se Jumbo-Visma stal prvním týmem od roku 1987, jenž ovládl úvodní dvě etapy Tour.

Teunissen má v čele průběžného pořadí náskok 10 sekund před čtyřmi svými stájovými kolegy. Thomas a další favorit z Ineosu Egan Bernal z Kolumbie ztrácejí na sedmém a osmém místě 30 sekund. Kreuzigerovi patří 75. místo s mankem minuty a čtyř sekund.

"Dnes jsem se cítil opravdu dobře. Měli jsme rychlost a dokázali jsme ji udržet. Možná jsme mohli pár zatáček projet lépe, ale celkově to byla minimální ztráta," pochvaloval si Thomas, jenž měl v sobotu pád.

Co se dělo v ulicích Bruselu?

Tým Ineos zadal základní mezičasy a dlouho je nikdo nedokázal překonat. Sympatický výkon předvedla osmička jezdců Groupama-FDJ, která v cíli ztratila na jednoho z favoritů jen 12 sekund. O vteřinu lépe na tom byla stáj CCC, která navazovala, byť v kompletně jiné sestavě, na výkony dříve téměř bezkonkurenčního BMC.

Prvním velkým šokem byl úvodní mezičas Kaťuši, která po 13 kilometrech byla o tři sekundy rychlejší než Ineos.

Tým Ineos v cíli časovky
zdroj: Reuters

Nutno zdůraznit, že na relativně krátké a rovinaté trati se neočekávaly zásadnější časové zisky. Dalo se jen ztratit. Nevedlo se AG2R s Romainem Bardetem v sestavě. Žádný velký zázrak nepředvedla ani skvadra Movistaru s Mikelem Landou nebo Nairem Quintanou.

Radovat se mohla švýcarská Kaťuša, která sice náskok na Ineos neudržela, ale ztráta pod Atomiem byla minimální.

Tým Romana Kreuzigera Dimension Data se držel zhruba v polovině výsledkového pořadí a jel si své konstantní tempo, do cíle dorazila pospolu téměř celá osmička jezdců s více než půlminutovou ztrátou na Ineos.

Týmová časovka vrcholila pod symbolem Bruselu Atomiem
zdroj: Reuters

Kolem této časové meze se pohybovaly i další: Saganova Bora, Cofidis nebo Lotto Soudal.

To už se o slovo ve vyrovnaném závodě hlásily další. Sunweb ztratil stejně jako Kaťuša 6 sekund, na čelo se chtěly dotáhnout jistě jedoucí Education First nebo Bahrain-Merida.

Deceuninck-Quick Step finišoval v pětici a v cíli smutnil. Chyběla jim pouhá sekunda. Sláva patří stáji Jumbo-Visma.

Výsledky týmové časovky na Tour de France

1. Jumbo-Visma 28:57, 2. Ineos -21, 3. Deceuninck-Quick-Step -22, 4. Sunweb -26, 5. Kaťuša-Alpecin -27, 6. EF Education First -28, 7. CCC, 8. Groupama-FDJ oba -32, 9. Bahrajn-Merida -37, 10. Astana -41.

Průběžné pořadí:

1. Teunissen (Niz./Jumbo-Visma) 4:51:34, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma), 4. Martin (Něm./Jumbo-Visma), 5. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) všichni -10, 6. Moscon (It./Ineos), 7. Bernal (Kol./Ineos), 8. Thomas (Brit./Ineos), 9. Van Baarle (Niz./Ineos) všichni -30, 10. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step) -31, ...75. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -1:04.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články