Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Je v silách organizátorů Tour zabránit davu ve shlukování kolem trati? ptá se Froome

Tour de France si bez fanoušků představit dokáže, ale nemá tušení, jak toho dosáhnout. Chris Froome, čtyřnásobný vítěz nejslavnějšího cyklistického závodu na světě, položil v době ovlivněné koronavirem klíčovou otázku pořadatelům. Lze lidem zakázat, aby se neshromažďovali u silnice?

Chris Froome (v bílém) na Tour de France
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

"Stará dáma" měla odstartovat 27. června, ale kvůli šíření onemocnění COVID-19 byla odložena - aktuálně na 29. srpna. 

Pochybnosti však s ohledem na rozdílnou situaci ve světě přetrvávají. Osud Tour může navíc výrazně ovlivnit i úterní prohlášení francouzského premiéra Édouardea Philippea o zákazu konání veřejných akcí s účastí více než 5000 osob. "Nebude možné pořádat velké sportovní události dříve než v září. A to ani bez přítomnosti diváků," přidal.

Je proto pravděpodobné, že se termín opět změní. 

Zápis do historie bez fanfár?

Froome se chce v letošním roce pokusit o páté vítězství, čímž by dorovnal kvarteto rekordmanů. Vzhledem k loňské absenci zaviněné zlomeninami po hrůzostrašném pádu před závodem Critérium du Dauphiné, má o motivaci postaráno.

K dalšímu triumfu ho inspirují i fotografie zmíněného zranění. "Připomínají mi, kam jsem se za několik měsíců posunul. Stalo se to před méně než rokem, ale teď jsem zpět v plném tréninku. Má rekonvalescence je u konce a doufám, že letos vyhraji Grand Tour. Úžasný kontrast," popsal.

Chris Froome na Tour de France 2017
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yorick Jansens

Dostane rodák z keňského Nairobi, který v zemi galského kohouta dominoval v letech 2013, 2015, 2016 a 2017, šanci opět uspět?

"Zahájit Tour bez fanoušků si představit dokážu, mohli by vše podstatné sledovat v televizi. Samozřejmě to nebude stejné jako v předchozích letech, kdy nám tisíce z nich tvořili tunel podél trati, ale je to verze závodu, která je v letošním roce reálná," uvedl.

"Je ovšem skutečně možné, aby byli organizátoři schopni zabránit lidem jít ven a shromažďovat se u silnice?" zakončil Froome. 

Zdroj
Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články