Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ewan dominoval spurtu i na Elysejských polích. Nový vládce Tour Bernal slavil šampaňským

I v poslední etapě ukázal, že lepšího spurtera v tomto ročníku Tour de France nebylo. Caleb Ewan na Elysejských polích rozkmital své kolo ze všech nejrychleji a dojel si pro třetí letošní výhru. Celkové vítězství si pohlídal Egan Bernal, jenž "starou dámu" ovládl jako první Kolumbijec v historii. Roman Kreuziger skončil šestnáctý.

Egan Bernal se raduje z celkového triumfu na Tour de France 2019
zdroj: ČTK/AP/ autor: Michel Euler

Očekával se pořádně živý závěr, který bude patřit spurterům, a to se potvrdilo. I když někteří odvážlivci zkusili své štěstí a při zapadajícím slunci se pustili v pařížských ulicích do úniku, peloton je nekompromisně pohltil s jasným vzkazem: Rozhodnou až poslední metry.

V nich se pořadí neustále měnilo. Bylo znát, jak moc rychlí muži vítězství v 21. etapě Tour de France chtějí. Přeci jenom vyhrát Champs-Élysées, to je něco. Dlouho to vypadalo, že tím, kdo zvedne ruce v cílové bráně, bude Nizozemec Dylan Groenewegen, jenž se dostal na čelo a měl už solidní náskok. Pak ale zaútočila australská raketa.

Ano, Caleb Ewan i při pařížském vyvrcholení ukázal, že lepšího spurtera letos nebylo. I když zelený dres za celkové body zůstal Slováku Peteru Saganovi, rovinaté dojezdy patřily mladému Australanovi. Ve finiši se zničehonic ve velké rychlosti prosmýkl po pravé straně, kolo mu na kostkách skákalo, ale on nepovolil a pár sekund nato už slavil další velkou výhru. Letos už třetí.

"Když jsme najeli na Champs-Élysées, měl jsem v očích slzy. Byl to fantastický pocit. A že jsem vyhrál? To je něco neuvěřitelného," hlásil dojatý Australan, pro něhož letošní Tour byla prvním závodem Grand Tours, který v kariéře dojel.

Boj o vátězstvá jen z povzdálí mohl bez stresu sledovat Egan Bernal. Dvaadvacetiletý Kolumbijec si hlídal pozici lídra závodu. Po dojezdu mohl s parťáky z týmu Ineos s úsměvem od ucha k uchu pózovat fotografům jako nový šampion Tour de France. To vše v pouhých 22 letech.

Bernal se dostal do průběžného vedení až v páteční 19. etapě, jež byla předčasně ukončena kvůli sněhu a krupobití, a ze žlutého trikotu vysvlékl francouzského hrdinu závodu Juliana Alaphilippea. Mladý Kolumbijec pak první místo bez problémů uhájil v závěrečném alpském testu a dnes si mohl užít symbolicky na žlutě nastříkaném kole slavnostní příjezd.

"Je to neskutečné. Vyhrál jsem Tour de France, ale pořád to nedokážu pochopit. Asi budu potřebovat několik dnů, abych si uvědomil, co se stalo," uvedl Bernal. "V cíli jsem se setkal se svou rodinou a slavili jsme společně. Jsem první kolumbijský vítěz Tour, takže všichni jsou šťastní. Jsem na to pyšný, Kolumbie si to zasloužila. Nyní pojedu domů a s rodinou si to užiju," dodal nejmladší vítěz Tour od roku 1909.

Vítězný Egan Bernal (uprostřed), druhý Geraint Thomas a Steven Kruijswijk po Tour de France 2019
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Druhé místo celkově bral jeho týmový kolega a obhájce titulu Geraint Thomas z Británie s mankem 1:11 minuty. Třetí skončil Nizozemec Steven Kruijswijk s odstupem 1:31 minuty, což je nejmenší rozdíl mezi jezdci na stupních vítězů v historii závodu.

Jediný český účastník letošní Tour Roman Kreuziger obsadil celkovou 16. pozici se ztrátou 36:09 na vítěze.

Elitní desítku v etapě uzavřel Slovák Peter Sagan, jenž se stal rekordně posedmé vítězem bodovací soutěže. Nejlepším vrchařem byl Francouz Romain Bardet, Bernal vedle žlutého trikotu získal i bílý pro nejlepšího mladého jezdce závodu.

Jak závěrečná etapa probíhala?

K poslední etapě to patří. O celkové umístění se už nehraje, a než se peloton dostane do Paříže, je nálada i tempo velmi uvolněné. Jezdci tak pravidelně vedou se svými soupeři, ale zároveň kamarády diskuse o všem možném i nemožném.

Nechybí ani tradiční šampaňské, které si nenechal ujít ani Bernal, jenž ukázal, že žízeň je žízeň. Po přiťuknutí s šéfem týmu Davem Brailsfordem a dalšími lidmi z auta Ineosu vypil skleničku na ex a pokračoval k týmovým kolegům, aby si udělal stylovou fotku.

Egan Bernal si dává během závěrečné etapy Tour de France vítězné šampaňské
zdroj: ČTK/AP/ autor: Thibault Camus

Tu první jim trochu zkazil Peter Sagan, který potvrdil roli známého vtipálka a při focení Ineosu se nepozorovaně vplížil na několik snímků.

Takto poklidná atmosféra vládla až do příjezdu do centra Paříže. Ineos celý balík kolem Elysejského paláce a muzea Louvre dovedl až na závěrečné okruhy a potom už přenechal iniciativu jiným.

Přibližně 50 kilometrů před cílem se do odvážného úniku pustili Tom Scully, Omar Fraile, Jan Tratnik a Nils Politt. Vytvořili si ale jen 20sekundový náskok, což bylo málo a na senzační výhru mohli zapomenout.

Dalším odvážlivcem byl Greg van Avermaet, který do toho šlápl 6 kilometrů před cílem, ale sprinterské týmy nenechaly ani v tomto případě nic náhodě.

Ze závěrečného boje vypadli Sonny Colbrelli i Michael Matthews, které potkal v závěru problém s kolem, a zejména druhý jmenovaný to nesl velice těžce.

A pak už přišel čas Caleba Ewana, jenž uzavřel 106. ročník Tour de France.

Tour de France - závěrečná 21. etapa (Rambouillet - Paříž, 128 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:04:08, 2. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 3. Bonifazio (It./Total Direct Energie), 4. Richeze (Arg./Deceuninck-Quick Step), 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 6. Greipel (Něm./Arkea-Samsic), 7. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Arndt (Něm./Sunweb), 10. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) všichni stejný čas, ...55. Kreuziger (Dimension Data) -20.

Konečné pořadí: 1. Bernal (Kol./Ineos) 82:57:00, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:11, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:31, 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:56, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -4:05, 6. Landa (Šp./Movistar) -4:23, 7. Urán (Kol./EF Education First) -5:15, 8. Quintana (Kol./Movistar) -5:30, 9. Valverde (Šp./Movistar) -6:12, 10. Barguil (Fr./Arkea Samsic) -7:32, ...16. Kreuziger -36:09.

Bodovací soutěž (zelený trikot): 1. Sagan 316, 2. Ewan 248, 3. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step) 224.

Vrchařská soutěž (puntíkovaný trikot): 1. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) 86, 2. Bernal 78, 3. Wellens (Belg./Lotto Soudal) 75, ...56. Kreuziger 1.

Mladí jezdci (bílý trikot): 1. Bernal 82:57:00, 2. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -24:03, 3. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -58:20.

Týmy: 1. Movistar 248:58:15, 2. Trek-Segafredo -47:54, 3. Ineos -57:52.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články