Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Budoucnost letošní Tour je dál nejistá, rozhodne se do poloviny května

O konání nejslavnějšího cyklistického závodu se podle jeho pořadatelů rozhodne nejpozději 15. května. Tour de France má jako jeden z posledních velkých letních závodů či soutěží kvůli rozpínající se pandemii koronaviru zatím nejistou budoucnost. Závod by měl odstartovat 27. června, ale jestli k tomu dojde, musí organizátoři oznámit dříve.

Tour de France
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Starostové měst, přes která má třítýdenní "Stará dáma" vést, nesouhlasí s návrhem francouzské ministryně sportu Roxany Maracineanuové, že jednou z možností je Tour de France uspořádat bez diváků.

I kvůli tomu pořádající společnost ASO dnes stanovila termín pro finální rozhodnutí o osudu závodu. "Jsou to miliony lidí, kteří přicházejí k tratím, aby jezdce viděli zblízka. I když jsou záběry v televizi krásné, událost by to úplně narušilo," řekl Stéphane Villain, zástupce starosty města Chataillon-Plage, které by mělo být součástí 11. etapy.

Patnáctý květen by dal podle společnosti ASO organizátorům dostatek času na přípravu, do startu závodu by poté zbývalo šest týdnů. "Nedělám si mnoho iluzí. Ale po odložení olympijských her se pro nás otevírají možnosti, třeba přesunout Tour na konec července. Za normálních okolností bych byl proti, protože Francouzi jsou na dovolené, ale i když se situace s koronavirem zlepší, budou mít tendenci být doma a uvítali by, aby Tour viděli," doplnil Daniel Spagnou, starosta Sisteronu, kde by měl peloton finišovat ve 3. etapě.

Další starostové upozorňují, že i když je nyní potřeba vyvinout veškeré úsilí na boj s nemocí COVID-19, mělo by se myslet i na budoucnost. A Tour de France by pomohla i majitelům restaurací či hotelů. "Prioritou je teď samozřejmě zdraví nás všech. Až to všechno skončí, budeme chtít myslet zase i na něco jiného, zase se scházet, radovat a slavit," dodal Villain.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články