Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bernal je fenomén. Triumf na Tour bude jedním z mnoha, řekl loňský vítěz Thomas

Jako nejmladší šampion Tour de France od roku 1909 se Egan Bernal blížil na Champs-Élysées k cíli. Po boku svého týmu přijímal gratulace ze všech stran a následně i vodopád komplimentů. Jeho kolega z Ineosu a loňský král nejslavnějšího cyklistického závodu Geraint Thomas předpokládá, že dvaadvacetiletého Kolumbijce čeká zářná budoucnost.

Egan Bernal (uprostřed) se raduje z vítězství na Tour de France 2019
zdroj: REUTERS autor: Stephane Mantey

"Egan se neustále zlepšuje, jako vrchař se už asi narodil. Je to skromný člověk a fenomenální sportovec. Má kolem sebe nejlepší tým a před sebou mnoho skvělých let. Triumf na Tour bude jedním z mnoha."

V podobném duchu hovořil i šéf stáje Dave Brailsford. Ten se zároveň domnívá, že Bernal ještě zdaleka nedosáhl výkonnostního maxima. "Existuje řada oblastí, ve kterých se může zdokonalit. Nicméně s ohledem na věk je ve srovnání se všemi ostatními naprosto výjimečný."

Je nám líto, video expirovalo.
Výhlašení vítězů Tour de France 2019

Rodák z města Zipaquirá opět prodloužil nadvládu Ineosu (bývalý Sky), jehož jezdci si podmanili sedm z posledních osmi ročníků "Staré dámy". 

A Thomas, který obsadil s více než minutovou ztrátou v celkovém hodnocení druhé místo, už uvažuje nad příštím. "Pokud budeme všichni tři na startu - já, Froomy (letos zraněný čtyřnásobný vítěz Chris Froome) i Egan - budeme asi řešit spoustu otázek ohledně pozice lídra. Ostatní stáje na ně budou muset odpovědět na silnici."

"Vždy jsme byli čestní a komunikovali společně. Bude to skvělé, pokud budeme za rok takhle silní," dodal třiatřicetiletý Velšan.

Změna strategie?

Bernalovo prvenství potvrdilo, že otěže cyklistického světa aktuálně drží Jihoameričané. Giro d'Italia totiž opanoval Ekvádorec Richard Carapaz, pravděpodobná posila Ineosu.

Šéf Brailsford sice klade důraz na zachování britské tradice, ale uvědomuje si i současný trend. "Máme britské srdce a budeme létat na silnici s našimi jezdci," konstatoval. "Realita je ovšem taková, že jde o globální sport. Máte-li ambice vyhrát Tour, chcete mít v týmu nejlepší z nejlepších," dodal a současně nezapomněl připomenout přínos kouče Xabiho Artetxeho.

Právě jeho role bude podle něj v následujících letech pro ambiciózní Ineos stěžejní. "Kolumbijský jezdec se španělským trenérem, to je zcela nová výzva. Xabimu věříme a budeme ho i nadále podporovat. Myslíme si, že dokáže dostat z Egana a ostatních to nejlepší," dodal.

Geraint Thomas gratuluje Eganu Bernalovi
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Sám Bernal zářil po emotivním pařížském dojezdu štěstím a během 90 sekund vystřídal hned kvarteto světových jazyků. Nejprve složil kompliment současnému týmu v angličtině, poté v italštině předchozímu zaměstnavateli, fanouškům v Kolumbii slíbil ve španělštině mnoho dalších úspěchů a organizátorům poděkoval ve francouzštině.

"Vyhrál jsem Tour de France, to je neuvěřitelné. Asi budu potřebovat několik dnů, abych si uvědomil, co se stalo. V cíli jsem se setkal se svou rodinou a slavili jsme společně. Jsem první kolumbijský šampion Tour. Jsem na to pyšný, naše země si to zasloužila. Teď pojedu domů a s nejbližšími si to užiju," prohlásil. 

Zdroj
ČT sport, The Guardian, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články