Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Znovu ho nikdo nezastavil. V Amiens slavil Groenewegen

Druhá etapa v řadě patří Dylanu Groenewegenovi. Nizozemský sprinter porazil v cíli osmého dne Tour Andrého Greipela a Fernanda Gaviriu. Oba jeho soupeři byli ovšem posléze penalizováni za vzájemný kontakt a relegováni na poslední místa v pelotonu. Ve žlutém zůstává Greg van Avermaet.

Dylan Groenewegen
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Druhé vítězství. Dylan Groenewegen se v počtu triumfů na letošní Tour de France vyrovnal Fernandu Gaviriovi a Peteru Saganovi. Nizozemský spurter porazil v Amiens celé spurterské pole. Nejblíže mu byl André Greipel, ani zkušený německý finišman ale nedokázal odrazit Groenewegenův silový finiš. 

Druhou příčku však Němec nakonec neslavil. Jury závodu se jej spolu s Fernandem Gaviriou rozhodla relegovat na poslední místo v pelotonu. Důvod? Greipel se s Gaviriu u levé bariéry několikrát dostal do kontaktu, jejich postrkování jury posoudila jako nebezpečné. Druhý tak nakonec skončil Peter Sagan, třetí John Degenkolb.

Právě Degenkolb po etapě celou situaci okomentoval. "Byl jsem hned za nimi. Gaviria se snažil dostat do mezery, která tam zkrátka nebyla. Bál jsem se. Z toho důvodu jsem ani nemohl naplno spurtovat," řekl německý sprinter stáje Trek-Segafredo.

Ve žlutém se v následující etapě, která zčásti povede po slavných kostkách známých z Pekla severu, znovu objeví Greg van Avermaet. Belgičan zvládl nástrahy další rovinaté etapy a vyhnul se jakýmkoli komplikacím. Před druhým Geraintem Thomasem má ale jen velmi hubený náskok šesti vteřin.

Jak 8. etapa probíhala?

Dlouhou dobu trvalo, než se dal dohromady únik dne. Uspěla až snaha Laurense ten Dama, který se dal dohromady s Fabienem Grellierem a Marcem Minnardem. Společně ujeli pelotonu, jenž si mohl vydechnout. Paradoxně sám velezkušený nizozemský vrchař brzy svěsil nohy a vrátil se zpět do hlavního pole. Jeho čas na letošní Tour ještě nenastal.

Grellier s Minnaardem nicméně pokračovali. Bývali by však museli být hodně optimističtí (či snad spíše naivní), kdyby skutečně byli věřili, že se jim podaří dojet před pelotonem až do cíle. Spurterské týmy si totiž byly vědomy, že jde o na dlouhou dobu (minimálně do 13. etapy) poslední příležitost na hromadný finiš.

Dvacet kilometrů před cílem také podle toho začali "utahovat opasek". Odstup se začal rychle snižovat a rychlost rostla, což o pár kilometrů později nemile na vlastní kůži pocítili Dan Martin s Julianem Alaphilippem. Oba se ocitli v hromadném pádu a měli velké problémy s tím, aby se vrátili zpět do balíku. Nakonec se jim to však nepodařilo a ztratili přes minutu.

Sprinterské týmy šly na to. Dopředu se natlačily vláčky Groupama-FDJ (Arnaud Démare se narodil nedaleko cílového Amiens), Dimension Data i QuickStepu-Floors. 250 metrů před čárou vystřelil dopředu Peter Sagan, přes kterého se však na posledních desítkách metrů přelil vítězný Dylan Groenewegen.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 8. etapa (Dreux - Amiens Métropole, 181 km):

1. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo) 4:23:36, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 4. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 5. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 6. Boudat (Fr./Direct Énergie), 7. Arndt (Něm./Sunweb), 8. Cavendish (Brit./Dimension Data), 9. Lampaert (Belg./Quick-Step), 10. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 32:43:00, 2. Thomas (Brit./Sky) -7, 3. Van Garderen (USA/BMC) -9, 4. Gilbert (Belg./Quick-Step) -16, 5. Jungels (Luc./Quick-Step) -22, 6. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -49, 7. Valverde (Šp./Movistar) -55, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -56, 9. Fuglsang (Dán./Astana), 10. Porte (Austr./BMC) oba -57. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články