Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ve stoupání to nešlo, až ve sjezdu. Roglič vyhrál, Thomas potvrdil svůj náskok

Hvězda Primože Rogliče neslábne. Právě naopak. Osmadvacetiletý Slovinec nejprve ve stoupání na Col d'Aubisque několikrát nastoupil, aby poté skupině favoritů poodjel ve sjezdu do cílového Laruns. Díky vítězství se posunul na třetí příčku pořadí před Chrise Frooma. Žlutý dres s přehledem uhájil Geraint Thomas, který půjde do rozhodující časovky s náskokem více než dvou minut na Toma Dumoulina.

Byl to boj. Mikel Landa s Romainem Bardetem podnikli útok ve svazích Tourmaletu a hlavní skupina je znovu spatřila až po 75 kilometrech. Opakovaně nastupoval Primož Roglič, který se snažil především setřást Chrise Frooma. Brit se s vypětím všech sil dokázal udržet, za což mohl děkovat i pochybné taktice Rogličova kolegy Stevena Kruijswijka.

Až v závěrečném sjezdu se Slovincovi podařilo ujet skupině favoritů a získat 19 vteřin plus desetivteřinovou bonifikaci v cíli. To v součtu znamená posun před Frooma na pódium. Pro druhou příčku si dosprintoval Geraint Thomas, který tak ještě mírně díky bonusu navýšil své vedení. To nyní činí už více než dvě minuty před Tomem Dumoulinem.

Pokud nevybouchne v následující časovce, měl by se v Paříži stát vítězem Tour de France. Třetí je nyní Roglič, který se dostal před Frooma. Brit bude muset předvést skvostný výkon, jestli se chce v Paříži ještě dostat na pódium. Na pátou příčku se posunul po odpadnutí Naira Quintany zmíněný Kruijswijk, týmové vedení si s ním ovšem zřejmě bude chtít promluvit.

"Co vám tak můžu říct... je to nádherný pocit. Měl jsem dobré nohy a opakovaně jsem zkoušel nástupy. Nakonec to dopadlo, je to perfektní Tour. Ta časovka bude těžká a spravedlivá – pro každého to bude náročné," líčil v cíli Roglič, který na loňském MS v časovce získal stříbrnou medaili. Zlato patřilo Dumoulinovi, bronz Froomovi.

Jak 19. etapa probíhala?

Mnozí už neměli co ztratit. Jestli skončit osmý, desátý nebo jedenáctý, anebo se ještě pokusit o překvapivou tečku – pro odvážné jezdce to bylo jasné rozhodování. Rozbušku umístil v polovině stoupání na Tourmalet, druhý nejvyšší vrchol letošního ročníku, Mikel Landa. Za aplaudování baskických fanoušků se zvedl a vystřelil do svahu.

Kolem vrchaře ze stáje Movistar se posléze utvořila malá, ovšem velmi silná skupinka. Byl tu Romain Bardet, který si lízal rány po debaklu ze 17. etapy. Nechyběli ani Ilnur Zakarin, jehož Tour neproběhla vůbec podle plánu, a Rafal Majka. Movistar navíc chytře umístil domestiky do úniku, nyní je povolával zpátky, aby pomohli Landovi.

Byla to rychlojízda. Na vrcholu Tourmaletu nastřádala skupinka více než dvě minuty na hlavní skupinu. Další minutu přidali Landa a spol. ve sjezdu pod Col de Borderes: baskický vrchař byl rázem už na druhé příčce virtuálně a začal být iminentní hrozbou i pro Team Sky. Velmi mu pomohl Kostaričan Andrej Amador, který se zcela obětoval pro jeho úspěch.

Za brzdu poté začali tahat jezdci z LottoNL-Jumbo, kteří ztráceli místa v průběžném pořadí. Robert Gesink obsadil čelo hlavní skupiny a jel ostré tempo. Na Col de Borderes pak přišly první vážné nástupy. Dvě zrychlení předvedl Tom Dumoulin, "zafungovala" však až snaha Primože Rogliče: té stačili Dumoulin s Geraintem Thomasem, nikoliv však Chris Froome.

Čtyřnásobný vítěz Tour nedokázal akceptovat ani tempo předního domestika Egana Bernala – trápil se a lapal po dechu. Ostatní se mu vzdalovali, avšak ve sjezdu dokázal Froome díky skvělé Bernalově pomoci zalepit svou téměř půlminutovou ztrátu. Všichni se chystali na tříkilometrovou silnici na vrchol Col d'Aubisque. Brzy na ní dotáhli Landu s Bardetem.

Přišla další Rogličova chvilka. Slovincův útok musel znovu dotahovat Dumoulin a paradoxně tak pomáhal Thomasovi, který mohl jet v háku. Avšak přes veškerou snahu přejeli všichni favorité vrchol Col d'Aubisque s minimálními odstupy. Roglič za to mohl "poděkovat" týmovému kolegovi: Steven Kruijswijk jel viditelně víc na sebe, než že by se snažil pomoci.

Následoval složitý dvacetikilometrový sjezd do cílového města Laruns, který museli jezdci absolvovat v husté mlze. Roglič se ze svahu řítil skvěle a dokázal soupeřům na úzké silnici odjet. V cíli byl o devatenáct vteřin dříve než sprintující Thomas. Velšan však mohl být maximálně spokojený – jeho náskok neklesl, naopak se ještě zvýšil.

Cyklistický závod Tour de France - 19. etapa (Lurdy - Laruns, 200,5 km):

1. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) 5:28:17, 2. Thomas (Brit./Sky), 3. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale), 4. Martin (Ir./SAE Team Emirates), 5. Majka (Pol./Bora-hansgrohe), 6. Dumoulin (Niz./Sunweb), 7. Landa (Šp./Movistar), 8. Froome (Brit./Sky) všichni -19, 9. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo), 10. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) oba -31.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 79:49:31, 2. Dumoulin -2:05, 3. Roglič -2:24, 4. Froome -2:37, 5. Kruijswijk -4:37, 6. Landa -4:40, 7. Bardet -5:15, 8. Martin -6:39, 9. Quintana (Kol./Movistar) -10:26, 10. Zakarin -11:49.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články