Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Thomas: Budeme mít oči na stopkách. Víme, že útoky přijdou

Dojel v pořádku, žádný problém nenastal. Geraint Thomas se o další den přiblížil Paříži. Před kritickými dvěma etapami – horskou pyrenejskou a kopcovitou časovkou – má před Tomem Dumoulinem téměř dvouminutový náskok. "Čekám útoky ostatních," říkal po etapě Thomas. Přímý přenos 19. etapy sledujte zítra od 14:05 na ČT sport a webu ctsport.cz. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Tomáš Konečný.

Thomas v každé etapě ukazuje, v jak skvělé formě je. Jeho náskok by sice byl nižší, kdyby nebylo Dumoulinových ztrát (v etapě na Mur de Bretagne měl defekt a navíc dostal penalizaci za nedovolenou pomoc), na to se ovšem po závodě bude ptát jen málokdo. Sám Dumoulin také po etapě na Col du Portet přiznal, že lídr závodu byl ve stoupání zkrátka silnější.

Osmnáctý den Tour de France byl klidnější, Thomas ale po etapě říkal, že etapa snadná nebyla. "Rozhodně to nešlo lehce. Byli jsme venku po celý den, slunce vážně pálilo, navíc závěr byl dost rychlý. Dost stresující, ale nakonec jsem rád, že jsme to nějak zvládli," líčil v cíli v Pau, kde se radoval podruhé v kariéře Arnaud Démare.

O nebezpečích 19. etapy dobře ví. "Bude se hodně stoupat, vážně půjde o těžký den. Ale dosud jsme tady jezdili týmově dobře, takže doufám, že nám to vydrží. Čekáme to nejhorší – pokusy dostat se do úniku, ataky na Tourmaletu, pak také samozřejmě na posledním stoupání (Col d'Aubisque) a sjezdu. Budeme muset mít opravdu oči na stopkách," popisuje.

Sám se ale do ofenzivy nechystá – bude reagovat na pokusy ostatních. "Pokud se naskytne příležitost, půjdu po ní jako vždycky. Ale nebude na mě žádný tlak něco zkoušet a nahánět čas. Očekáváme, že se o něco pokusí ostatní, takže se budeme mít na pozoru," uzavřel v Pau Thomas, který do posledních tří dnů Tour de France vstupuje s dvouminutovým náskokem.

Pan Nesobecký

Jeho sportovní ředitel Nicolas Portal je také opatrný. "Tour můžeme ztratit na Aubisque," svěřil se někdejší francouzský cyklista, který svou kariéru uzavřel právě v Teamu Sky. "Každý mluví o sjezdu, ale někdo může klidně zaútočit ještě ve stoupání. Opravdu tam můžeme vše ztratit. Ale Thomas nevypadá, že by měl zkolabovat," dodal Portal.

Hodně se přitom mluví o ročníku 2015, ve kterém Thomas ještě po osmnácté etapě (tedy stejně daleko jako nyní) držel čtvrtou příčku. Následující den ale odpadl a ztratil veškeré šance. Nicméně trenér v Teamu Sky Rob Ellingworth před několika dny uvedl, že se Thomas necítil dobře a posléze se už nesnažil bojovat o pořadí.

Raději se šetřil, aby v následujících dnech mohl pomoci Chrisi Froomovi. "Bylo to jeho vědomé rozhodnutí, o kterém samozřejmě lidé nevědí," řekl uznávaný Ellingworth, který vedl například i Marka Cavendishe nebo Alexe Dowsetta. Potvrdil tak každopádně představy, které o Thomasovi publikum má: nesobecký jezdec, který rád pomůže ostatním.

Snad i to přispívá k tomu, že Thomas ve Francii v současnosti není pod takovým tlakem jako například Chris Froome. I když i on si musel vyslechnout své. Bučení na pódium sice není takové jako ve Froomově případě v minulých letech, ovšem existuje. Navíc v osmnácté etapě se Thomas musel vyhnout fanouškovi, který se jej snažil srazit k zemi.

Velšský jezdec v každém případě bude muset být pozorný ještě dva dny. Soupeři budou útočit, stoprocentně jistá není ani pozice Chrise Frooma – když zareaguje například na útok Primože Rogliče a oba si vytvoří náskok, jaká bude Thomasova role. Vše se ukáže až na silnicích mezi Tourmaletem, Aubisquem a cílovým Laruns.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, thecyclingpodcast.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články