Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Sagan znovu vítězný. Mistr světa slavil v Quimper

Peter Sagan slaví své druhé vítězství na letošní Tour de France. Úřadující mistr světa vyhrál těžký finiš páté etapy v Quimper, kde v kopcovitém závěru odrazil nápor Sonnyho Colbrelliho. Na třetím místě dojel Philippe Gilbert. Žlutý dres uhájil v etapě sedmý Greg van Avermaet.

Kdo by v takových závěrech vůbec mohl porazit Petera Sagana? V kopcovitém finiši páté etapy se pokusili převahu trojnásobného světového šampiona narušit Philippe Gilbert a Greg van Avermaet. Lídr stáje Bora-hansgrohe ale jejich nástup ustál a v posledních stovkách metrů předvedl nejrychlejší spurt. Nestačil mu ani italský rychlík Sonny Colbrelli.

"Měl jsem docela štěstí, protože se Colbrelli hodně přiblížil. Je to výsledek práce mého týmu, který se hodně napracoval. Připravili mi dobrou pozici, pak začal tahat Team Sky. Gilbert to zkusil brzy, ale dostihli jsme ho, pak to samé potkalo Van Avermaeta. To mně a Colbrellimu nahrálo do karet," líčil průběh závěru Sagan, pro něhož jde o desátý triumf na Tour.

Ve žlutém zůstává Van Avermaet, kterému k udržení vedení stačilo dojet na sedmém místě. Časově se k němu sice přiblížil třetí Gilbert, na změnu na čele průběžné klasifikace to ovšem nestačilo. V pořádku do cíle dorazili všichni favorité na celkové pořadí.

Jak probíhala 5. etapa?

Velký taktický plán předvedla v páté etapě stáj Dimension Data. Její jezdci jsou v letošním ročníku velmi aktivní – předchozí den například v úniku strávil pracovitý Jerome Cousin. V etapě číslo 5 se dopředu vydala hned dvojice závodníků, Sylvain Chavanel a Lilian Calmejane. Role měli rozdělené: Chavanel se hnal za puntíkovaným dresem, Calmejane za etapu.

Taktika vycházela. Osmnáctinásobný účastník Tour de France se odpoutal od svých šesti kolegů z úniku a získal dostatečný počet bodů, aby z vrchařského dresu vysvlékl jeho dosavadního držitele Diona Smithe. Poté přišel čas na druhou část plánu. Calmejane se patnáct kilometrů před malebným Locronanem pokusil o rozhodující nástup.

Jenže nadějný francouzský univerzál nedokázal ujet Tomsu Skujinšovi. Sedmadvacetiletý Lotyš se držel dobře, byl první na obou zbývajících "trojkových" prémiích a nakonec to bude on, kdo v šesté etapě pojede v puntíkovaném. Calmejane nedokázal jeho ofenzivě zamezit a v týmovém autobuse Chavanel zřejmě svému mladšímu kolegovi nepoděkuje.

Dvanáct kilometrů před cílem poslední uprchlíky dostihl peloton a dopředu se tlačili elitní klasikáři. Své šance si hýčkali Julian Alaphilippe, který na bonusovém sprintu získal tři vteřiny, jeho kolega Philippe Gilbert nebo muž ve žlutém Greg van Avermaet. Ze hry rozhodně nebyl ani Peter Sagan nebo Alejandro Valverde.

Nakonec to byl slovenský šampion, který se udržel všech zmíněných jmen v prudších pasážích a v závěru zpoza jejich kol vyrazil. Colbrelli se pokusil o vzdor, dostat se před muže v zeleném ale už nestačil. Na třetím místě dojel Gilbert, jemuž nevyšel pokus o nástup z dálky. Dobře se udržel i Van Avermaet, který po sedmé příčce dále drží průběžné vedení.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 5. etapa (Lorient - Quimper, 204,5 km):

1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 4:48:06, 2. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 3. Gilbert (Belg./Quick-Step), 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Alaphilippe (Fr./Quick-Step), 6. Martin (Ir./SAE Team Emirates), 7. Van Avermaet (Belg./BMC), 8. Andersen (Dán./Sunweb), 9. Pasqualon (It./Wanty), 10. Nibali (It./Bahrajn-Merida) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 18:22:00, 2. Van Garderen (USA/BMC) -2, 3. Gilbert -3, 4. Thomas (Brit./Sky) -5, 5. Alaphilippe -6, 6. Jungels (Luc./Quick-Step) -9, 7. Dumoulin (Niz./Sunweb), 8. Andersen oba -13, 9. Urán (Kol./EF-Drapac Cannondale) -37, 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -52. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články