Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sagan ovládl spurt a oblékl se do žlutého

I druhá etapa Tour se rozhodovala ve spurtu, v němž však kvůli hromadnému pádu zhruba 2 kilometry před cílem chybělo hned několik favoritů včetně sobotního vítěze Fernanda Gavirii. V samotném finiši ukázal svou třídu slovenský fenomén Peter Sagan, který projel cílem jako první a v pondělí vyrazí do závodu oblečen ve žlutém dresu. 

Peter Sagan už zase kraluje Tour
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

Klíčový okamžik druhé etapy přišel v samém závěru, zhruba dva kilometry před cílem. V ostré pravotočivé zatáčce došlo k pádu na samém čele pelotonu a na zemi tak zůstalo několik žhavých adeptů na etapové vítězství včetně Gavirii či Michaela Matthewse. Další z velkých jmen Marcel Kittel přišel o možnost bojovat o vítězství už sedm kilometrů před cílem kvůli technickému defektu.

Do spurtu se tak dostala relativně malá, zhruba patnáctičlenná, skupinka jezdců, v níž nechyběla velká spurtérská jména jako André Greipel či Alexander Kristoff. V samém závěru však Peter Sagan nenechal nikoho na pochybách, že to bude on, kdo uzme etapové vítězství. Za ním skončil Sonny Colbrelli a Arnaud Démare.

"Mám obrovskou radost. Je tady táta a kamarádi z rodné Žiliny," řekl Sagan. "Musím poděkovat klukům z týmu, kteří posledních třicet kilometrů byli v čele. Přiznám se, že na konci jsem to čekal trochu snazší. Bylo to hrozně nahoru dolů. A také bylo dobře, že jsem zaútočil o něco později," přidal.

Sagan se tak posunul do čela bodovací soutěže a díky časové bonifikaci, již dostávají v cíli první tři závodníci, se dostal i do čela celkového pořadí. Žlutý dres bude slovenský cyklista hájit v pondělní týmové časovce, v níž ale jeho tým Bora nepatří mezi největší favority.

Rekordman v úniku

Dlouhou dobu byl hlavní postavou druhé etapy Sylvain Chavanel, rekordman v počtu účastí na Tour. Devětatřicetiletý jezdec stáje Direct Énergie, který jede slavný závod letos už poosmnácté, absolvoval většinu 182 kilometrů dlouhé trasy v sólovém úniku, aby si 13 kilometrů před cílem dojel pro tři bonusové sekundy, díky nimž se posunul na páté místo celkového pořadí.

"Když se vydáte do úniku, je téměř nemožné dotáhnout to až k vítězství. Takže si to musíte užívat jinak," uvedl Chavanel. "Bylo skvělé jet vpředu, viděl jsem všechny transparenty, kterými mě fanoušci podpořili, takže to pro mě byly opravdu výjimečné pocity," prohlásil.

Podobně jako v první etapě, i tentokrát měl závěr nervózní průběh. V posledních třiceti kilometrech, které charakterizovaly úzké silnice s množstvím zatáček, ostrůvků a kruhových objezdů, bylo k vidění hned několik karambolů. V problémech se ocitl Démare, jenž se však dokázal vrátit do pelotonu a nakonec si dojel pro třetí příčku.

Jako první závodník z letošní Tour odstoupil Etiopan Tsgabu Grmay. Poté se na zemi ocitl i Adam Yates, který se s pomocí týmových kolegů zvládl podobně jako Démare vrátit do hlavního pole závodníků.

Méně štěstí měl zkušený jezdec Astany Luis León Sánchez, jenž se při pádu zranil natolik, že místo na kolo byl nucen nasednout do auta lékařů. Tour pro něj skončila. Čtyřiatřicetiletý jezdec stáje Astana si při pádu zlomil čtyři žebra a loket, se kterým musí na operaci.

V pondělí se pojede týmová časovka, která se do programu Tour vrátila po tříleté pauze. Díky technickému profilu bude první vážnější zkouškou pro uchazeče o celkové prvenství. Mezi favority na přední umístění budou patřit týmy Sky, Sunweb a BMC.

Tour de France - 2. etapa (Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon, 182,5 km):

1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 4:06:37, 2. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 3. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 4. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 5. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 6. Dupont (Belg./Wanty-Groupe Gobert), 7. Valverde (Šp./Movistar), 8. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert), 9. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 10. Gilbert (Belg./Quick-Step Floors) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Sagan 8:29:53, 2. Gaviria (Kol./Quick-Step Floors) -6, 3. Colbrelli -10, 4. Kittel (Něm./Kaťuša-Alpecin) -12, 5. Chavanel (Fr./Direct Energie) -13, 6. Gilbert -14, 7. Thomas (Brit./Sky), 8. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale) oba -15, 9. Kristoff, 10. Degenkolb oba -16.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články