Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Protestující zemědělci se pokusili závod zastavit. Policie použila slzný sprej

Šestnáctá etapa Tour de France nezačala hladce. Místní zemědělci navezli na vozovku balíky slámy. Policie zasáhla slzným sprejem, který se dostal do očí několika cyklistů. Nikdo ze závodníků nebyl v incidentu zraněn. Etapa byla na patnáct minut zastavena, peloton se posléze znovu dal na cestu. Protesty byly proti změnám v členění zemědělské půdy.

Je nám líto, video expirovalo.
Protest zemědělců během 16. etapy Tour de France

"O protestu jsme se dozvěděli možná tak půlminuty předtím, než se tam závodníci dostali. Vypadalo to, že se zemědělci pokusili závod zastavit. Bylo tam pár hodně agresivních lidí. Nevím, proti čemu protestovali, ale máme zprávy, že policie použila pepřový sprej, který se závodníkům dostal do očí. Nejsem si jistý přesným číslem, kolika jezdců se to dotklo. Ale není to snad nic extra vážného," popsal situaci sportovní ředitel stáje Mitchelton-Scott Matt White.

Mezi zasaženými jezdci byli i lídr průběžného pořadí Geraint Thomas, čtyřnásobný vítěz slavného závodu Chris Froome a mistr světa Peter Sagan. Froome musel dostat kapky do očí, zatímco Sagan si pouze propláchl oči vodou. "Měl jsem štěstí, nic moc mi to neudělalo. Trochu mě štípalo v krku, ale to jsem spláchl vodou," řekl Thomas.

Podobně na tom byl i Froome. "Pálil mě nos a štípalo v krku. Oči začaly pálit až posléze," uvedl. "Myslím, že jsme na tom byli všichni podobně. Myslím, že udělali dobře, když etapu přerušili, abychom měli pár kilometrů na to vyčistit si oči a nosy," přidal Froome.

Cyklisté po asi patnáctiminutové pauze znovu začali závodit na 33. kilometru. Pro vítězství si nakonec v horské etapě dojel domácí Julian Alaphilippe, žlutý trikot udržel Brit Thomas s náskokem 1:39 minuty před krajanem a kolegou z týmu Sky Froomem. Třetí Nizozemec Tom Dumoulin ze stáje Sunweb ztrácí dalších 11 sekund.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články