Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Probuzení Groenewegena. Nizozemec porazil Gaviriu se Saganem

Dosud nezářil, probudil se až v sedmé etapě. Nizozemský spurter Dylan Groenewegen ukázal, že na Tour de France nezapomněl na své letošní skvělé výkony. Ve finiši v Chartres porazil Fernanda Gaviriu a Petera Sagana. Žlutý dres i po sedmém dni udrží Greg van Avermaet.

Dylan Groenewegen
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Groenewegen se vyšvihl zpoza zadního kola Gavirii a s přehledem kolumbijskou hvězdu předčil. Na Nizozemce nestačil ani ve finiši trochu zavřený Sagan, ani na čtvrtém místě finišující domácí naděje Arnaud Démare. V cíli mohl Groenewegen přiložit prst k ústům a utišit tak kritiky, kteří mu již přestávali věřit.

Vedení v závodě bez potíží udržel Greg van Avermaet – ve skutečnosti svůj náskok díky zisku bonifikační prémie dokonce ještě navýšil. Před druhým Geraintem Thomasem tak hvězda stáje BMC vede o šest vteřin, třetí je v pořadí další jezdec BMC Tejay van Garderen, který ztrácí osm sekund.

"V předchozích etapách jsem se necítil moc dobře, ale říkal jsem, že se budu rozjíždět pomaleji," řekl Groenewegen. "Dneska to bylo od začátku super. Asi 200 metrů před cílem jsem to zkusil a vyšlo to. Doufám, že ještě nějaké vítězství přijde, protože nohy na to mám," přidal.

Jak 7. etapa probíhala?

Stáj Ag2r jako by se inspirovala předešlým útokem Quick-Stepu Floors, který na chvíli nadělil peloton v minulé etapě, a sto kilometrů před cílem v Chartres poslala několik svých jezdců. V protivětru dokázali závodníci francouzského týmu hlavní peloton rozdělit na několik skupin (a znovu dostat do potíží Dana Martina), jejich snaha ale po deseti kilometrech přišla vniveč.

Na zvýšenou aktivitu v hlavním poli nicméně doplatil Yoann Offredo, který se na začátku dne jako jediný vydal do úniku. Devadesát kilometrů před Chartres jej však peloton dohonil, načež se dopředu vydal další sólo-uprchlík. Tentokrát šlo o Laurenta Pichona z bretaňské formace Fortuneo-Samsic.

Ani jeho putování ovšem až do cíle nevedlo a před pětatřiceti zbývajícími kilometry byl peloton pohromadě. Vše směřovalo k hromadnému spurtu: dopředu se tlačily modré dresy Quick-Stepu Floors, Dimension Data tvořící pozici pro Marka Cavendishe i dosud velmi nenápadný vláček stáje Lotto-NL Jumbo.

A právě ona slavila. Dylan Groenewegen dosud na Tour vůbec nezářil: nedokázal být tam, kde měl být, a jeho pokusy skončily neúspěchem. V sedmé etapě vše dopadlo jinak. Groenewegen se vytáhl zpoza zadního kola Fernanda Gavirii a s přehledem kolumbijského spurtera porazil. Na třetím místě dojel Peter Sagan před Arnaudem Démarem.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 7. etapa (Fougeres - Chartres, 231 km).

1. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo) 5:43:42, 2. Gaviria (Kol./Quick-Step), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 5. Laporte (Fr./Cofidis), 6. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 7. Impey (JAR/Mitchelton-Scott), 8. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 9. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert), 10. Cavendish (Brit./Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 28:19:25, 2. Thomas (Brit./Sky) -6, 3. Van Garderen (USA/BMC) -8, 4. Alaphilippe (Fr./Quick-Step) -9, 5. Gilbert (Belg./Quick-Step) -15, 6. Jungels (Luc./Quick-Step) -21, 7. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -48, 8. Valverde (Šp./Movostar) -54, 9. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -55, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -56. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články