Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Omar Fraile se ukázal. Baskický jezdec vyhrál v Mende

I Astana má na Tour de France důvod k radosti. Její baskický univerzál Omar Fraile vyhrál z úniku čtrnáctou etapu v Mende, když za sebou v rozhodujícím stoupání udržel Juliana Alaphilippa. Favorité si jeli vlastní závod: trojice Geraint Thomas, Chris Froome a Tom Dumoulin dojela pospolu. Thomas i nadále bude pokračovat ve žlutém.

Omar Fraile
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Kazašské Astaně se na letošní Tour de France dosud dvakrát nedařilo. Ano, Jakob Fuglsang je desátý v průběžném pořadí, to ale není ten úspěch, za kterým do Francie stáj odcestovala. Až nyní se situace výrazně projasnila. Omar Fraile se vydal do úniku, svým kolegům upláchl v začátku stoupání na Cote de la Croix Neuve a v závěru za zády udržel Juliana Alaphilippa.

Hlavní favorité si jeli úplně jiný závod: ten, který se nezajímal o etapový triumf, ale v první řadě o časové odstupy. Nejlépe na tom v Mende byl Primož Roglič, kterému se podařilo neslýchané – odjet domestikům Teamu Sky. V cíli měl osmivteřinový náskok na Gerainta Thomase, Chrise Frooma a Toma Dumoulina.

Jak 14. etapa probíhala?

Zatímco o den dříve se do úniku dostala pouze čtveřice závodníků, karty čtrnácté etapy byly rozdány zcela jinak. Dopředu se vydala dobrá třicítka jezdců, mezi nimiž nechyběla některá velká jména: Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Jon Izagirre nebo třeba Jasper Stuyven, který se 35 kilometrů před cílem odhodlal k osamocenému nástupu.

Bylo to v okamžiku, kdy už bylo dávno jasné, že peloton a hlavní favority etapové vítězství vůbec, ale vůbec nezajímá. Zatímco Geraint Thomas a spol. se loudali o téměř dvacet minut zpět, Stuyven se pokoušel o nepravděpodobné vítězství. Do Mende, kde kopec kdysi nesl jméno Laurenta Jalaberta, ale ještě bylo přece jen daleko.

V samém závěru navíc čekalo tříkilometrové stoupání s desetiprocentním sklonem, což pro klasikáře Stuyvena (vysokého cyklistu se spoustou svalů) byl vážný problém. Na začátku Cote de la Croix Neuve měl mladý Belgičan časový polštář minuty a čtyřiceti vteřin, náskok však rychle klesal. Nastoupit zkusili Omar Fraile a Thomas De Gendt.

Fraile dojel Stuyvena jako první, za sebou už ale cítil rychle se dotahujícího Alaphilippa. Jenže osmadvacetiletý Bask své tempo udržel. Loni vyhrál etapu na italském Giru, letos přidal triumf na Tour. Druhý Alaphilippe dojel o pět vteřin zpět následovaný unaveným Stuyvenem, čtvrtou příčku vyválčil univerzál Sagan před Damianem Carusem.

Zcela jiný závod se odehrával mezi hlavními favority. Skvělý nástup podnikl Primož Roglič, kterému se snad jako prvnímu na této Tour podařilo uniknout z dosahu domestiků Teamu Sky. V cíli najel zhruba deset vteřin na tři nejrychlejší v pořadí, na které naopak ztratil Romain Bardet. Jeho ztráta vzrostla o 20 sekund.

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa (Saint-Paul-Trois-Chateaux - Mende, 188 km):

1. Fraile (Šp./Astana) 4:41:57, 2. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors), 3. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) oba -6, 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) -12, 5. Caruso (It./BMC) -17, 6. Geschke (Něm./Sunweb), 7. Edet (Fr./Cofidis) oba -19, 8. Calmejane (Fr./Direct Energie) -23, 9. Impey (JAR/Mitchelton-Scott) -30, 10. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) -37.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 58:10:44, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:38, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:21, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:42, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:57, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:23, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -6:14, 10. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -6:54. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články