Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nairo Quintana už není nevýrazný. Kolumbijec vyhrál na Col du Portet, Froome ztratil

Ta slova se vracela jako ozvěna. "Nairo Quintana už není takový, jaký byl před pěti lety," znělo z Tour de France. Kolumbijský vrchař ale v sedmnácté etapě dodal ráznou odpověď. Nastoupil kilometr po začátku stoupání na Col du Portet, celý výstup zvládl bravurně a na vrcholu slavil. Naopak Chris Froome v závěru nestačil, ztratil 48 vteřin na Gerainta Thomase a přepustil druhé místo Tomu Dumoulinovi.

Nairo Quintana
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Byla to skvělá etapa - a ne díky novému formátu startu. Dopředu avizovaný typ "a la formule 1" nezafungoval a závodníci odstartovali prakticky stejně, jako kdyby šlo o jakoukoliv jinou etapu. Jenže potom se rozeběhlo skvělé závodění. Viděli jsme silný únik, který v závěru ve stoupání na Col du Portet po boji padl.

Vítězem byl Nairo Quintana. Kolumbijský vrchař to v posledních týdnech schytával ("je ještě tak dobrý jako před lety?") a mělo se za to, že jeho šance už jsou u konce. Jenže Quintana, který byl na Tour už třikrát na pódiu, všem ukázal, že zdaleka není odepsaný. Zaútočil na patě stoupání na Col du Portet a v cíli byl o 47 vteřin dřívě než druhý Geraint Thomas.

Velkou událostí byl "kolaps" Chrise Frooma v závěru etapy. Britský šampion nakonec ztratil 48 vteřin na Thomase, za nímž s minimálním odstupem dojeli Primož Roglič s Tomem Dumoulinem. Znamená to, že Froome spadl na třetí příčku pořadí, dále se vzdálil vedoucímu Thomasovi a navíc má už jen malý patnáctivteřinový náskok na čtvrtého Rogliče.

Thomas nyní vede o minutu a 59 vteřin před Tomem Dumoulinem. Třetí Froome ztrácí 2:31, čtvrtý Roglič je zpět o 2:47. Na pátou příčku se posunul Quintana - jeho manko činí tři a půl minuty.

Jak 17. etapa probíhala?

Měla to být velká novinka - formát startu etapy, který má na to zahýbat pořadím. Jenže v Bagneres-de-Luchon začátek dne ve stylu formule 1 nevyšel. Žádný z favoritů nezaútočil, domestici se ke svým lídrům dostali po pár desítkách či stovkách metrů. Ve zkratce: pokud by se startovalo klasicky, žádný výrazný rozdíl by znát nebyl.

Hned se začalo stoupat. Jezdci se šplhali na dvojboj Peyresourde/Peyragudes, oba slavné pyrenejské vrcholy a v případě druhého z kopců i filmová lokace z bondovky Zítřek nikdy neumírá. Nahoře byl nejrychleji Tanel Kangert, který jako by měl přivézt další velký úspěch pro Astanu. Ve sjezdu z Peyragudes se k němu přidali Julian Alaphilippe a Kristijan Ďurašek.

Druhý z vrcholů už byl těžší než přece jen docela rozvážný začátek. Col de Val Louron-Azet sice nemá tak slavné jméno, čísla ale hovoří poměrně jasně: 7,4 kilometru za sklonu 8,3 procenta. V pelotonu prudkosti stoupání využila stáj Ag2r, která začala jet prudké tempo. Ani snaha závodníků v bílé, modré a hnědé však nijak nerozhodila dominantní Team Sky.

Ostatní týmy to mají složité, avšak útoky jako byl tento zatím na Tour Sky spíše posílily, než že by způsobily kdovíjakou škodu. Domestici britské stáje se nemuseli točit na čele a poměrně v poklidu se skryli za svými soupeři. Na vrcholu Col de Val Louron-Azet jela hlavní skupina stále pospolu. Po sjezdu přišel na řadu Col du Portet.

Nejvyšší bod letošního ročníku a dokonce pátý nejvyšší v historii Tour de France, mluvilo se o stoupání, které nikdy nebylo v itineráři závodu, před startem. Svou náročností stoupání srovnatelné s Mont Ventoux se skutečně ukázalo jako speciální. Závodníci si šáhli na své dno. Kdo měl ještě zbytky sil, nechal je v prudkých rampách šestnáctikilometrového Col du Portet.

Po kilometru přišel první nástup, za kterým nestál nikdo jiný než Nairo Quintana. Kolumbijec jel skvěle a pomáhal mu i Alejandro Valverde, který byl v jednom z předchozích úniků. Nastoupil také Roglič, za nímž se vydal Froome, a Tour de France se dala do pohybu. Tom Dumoulin ale slovinsko-britskou spolupráci zatrhl a oba závodníky si dojel.

Team Sky pak začal znovu na špičce hlavní skupiny. Tempo bylo vysoké - Romain Bardet zcela vybouchl a ztratil šance na místo na pódiu. Dávno pryč už byl také Jakob Fuglsang. Naopak Quintana stále letěl a držel si zhruba minutový náskok. Na vrcholu jasně zvítězil a dal zapomenout na všechnu kritiku, kterou musel v posledních týdnech snášet.

Za ním probíhala velká bitva. Její obětí byl Chris Froome. Čtyřnásobný vítěz se zprvu propadal skupinkou dozadu, posléze nedokázal odpovědět na nástup Toma Dumoulina. Brita se pokusil dopředu vrátit exkluzivní domestik Egan Bernal, ale ani společně se jim to nepodařilo. Na vrcholu ztratil na skupinku Dumoulin, Roglič a Thomas téměř 50 vteřin.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa (Bagneres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan, 65 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 2:21:27, 2. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -28, 3. Thomas (Brit./Sky) -47, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo), 5. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -52, 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -1:05, 7. Bernal (Kol./Sky) -1:33, 8. Froome (Brit./Sky), 9. Landa (Šp./Movistar) oba -1:35, 10. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) -2:01.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 70:34:11, 2. Dumoulin -1:59, 3. Froome -2:31, 4. Roglič -2:47, 5. Quintana -3:30, 6. Kruijswijk -4:19, 7. Landa -4:34, 8. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -5:13, 9. Martin -6:33, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -9:31.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články