Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Muž v pozadí úspěchu Sky. "Jsou to šachy na kolech," říká sportovní ředitel Portal

Podívejte se zběžně a možná vás to ani netrkne. Jenže některá rozhodnutí nemusí být tím, čím se zdají. Když se Geraint Thomas nebo Chris Froome rozhodnou v etapě nastoupit nebo třeba jen nenásledovat některého ze soupeřů, má v tom slovo jeden velmi důležitý člověk z Teamu Sky. Sportovní ředitel Nicolas Portal – ve své profesi jasně nejúspěšnější muž posledních let – přirovnává cyklistickou taktiku ke hře šachů.

Tým Sky v čele s Geraintem Thomasem ve žlutém dresu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Portalovi stále nebylo čtyřicet, ovšem má za sebou úspěchy jako málokdo. Skoro by se nabízelo srovnání s legendárním Cyrillem Guimardem, který – taktéž před čtyřicítkou – vyhrál Tour sedmkrát s třemi různými jezdci. Portal se může pyšnit čtyřmi triumfy (s Chrisem Froomem) a nyní není daleko pátého. Žlutý dres chce do Paříže dovézt Geraint Thomas.

Ve Sky má Portal silnou pozici. V prvním roce fungování britského týmu ještě oblékal jeho dres coby jezdec, po sezoně se přesunul do vedení a od roku 2012 je sportovním ředitelem. Francouzovy rady dovedly k prvnímu triumfu Frooma a od té doby – s výjimkou ročníku 2014 – slaví jeden úspěch za druhým. Další velmi pravděpodobně přijde v neděli v Paříži.

Za Thomasovými výkony se často hledá jeho kouč Rod Ellingworth, v samotném závodě je to ale Portal, kdo tahá za nitky. Na jeho hlavu padá výběr taktiky i třeba toho, který cyklista tým na silnici vede. To bylo velkým tématem minulých dní, kdy se mnozí ptali, kdo že je vlastně lídrem Teamu Sky. Nakonec se ukázalo, že Froome tím nejsilnějším tentokrát není.

Jsou to šachy na kolech

Portalovy kvality oceňuje i týmový principál Dave Brailsford. "Je klidný, nezmatkuje. Není tím, kdo by na jezdce řval," říká šéf Teamu Sky. "Opravdu je klíčovým mužem naší organizace. Zná jezdce a ví, kdy mají přidat a kdy se držet zpátky. Skvěle závod dokáže číst a vnímá ho podobně jako samotní závodníci," dodává.

Portal rád čtení závodu přirovnává k "šachům na kolech". "V šachách znáte sílu svých figurek a máte taktiku. Díky tomu víte, jestli můžete soupeře porazit. Když se ale podívám na ostatní týmy, zdá se mi, že sice mají spoustu dobrých závodníků, ale hrají s nimi poker. A v pokeru můžete všechno rázem ztratit," míní devětatřicetiletý Francouz.

Nicolas Portal
zdroj: letour.fr

"Já radši hraju šachy. Možná nejsou tak líbivé, ale já zkrátka preferuji tuhle cestu, protože si chci být jistý, že naši cyklisté, kteří tomu obětují tolik, neskončí jako oběť hazardní hry," dodává. "Když jim dám pokyn a oni začnou vydávat tolik energie, musí za tím být nějaká myšlenka – nějaký taktický plán," říká Portal.

Jeho taktika byla exemplární v 19. etapě. Sky pustili do úniku Mikela Landu s Romainem Bardetem – dvěma vynikajícím cyklistům dali takový náskok, že znervózněl Team LottoNL-Jumbo a nechal své závodníky stahovat náskok. Díky tomu mohli Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski a další přenechat svou těžkou práci soupeřům.

V samotném závěru pak britský tým využil snahy Primože Rogliče. Slovincovy nástupy sice ohrožovaly v první řadě Chrise Frooma – jenže pod tlakem se cítil také Tom Dumoulin, který stahoval jeden Rogličův pokus za druhým. Výsledkem bylo, že už neměl v zásobě žádnou energii na to, aby se pokusil ohrozit Thomasovo vedení.

Landa si pak v cíli postěžoval: "LottoNL-Jumbo udělalo veškerou práci za Sky." Portal se ale mohl jen usmát – jeho plán zafungoval na jedničku. Jeho pozornost je nyní na individuální časovce. Thomas do ní vstoupí s náskokem dvou minut a pěti sekund na Dumoulina. Oba jsou vynikající časovkáři – Thomasův náskok by měl být dostatečný, aby žlutý dres udržel.

Zdroj
ČT sport, fullgas.blog.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články