Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Mur de Bretagne patří Irům. Skvěle se ukázal Dan Martin

Daniel Martin nezažíval po přesunu do týmu UAE-Team Emirates dobrou sezonu. Vše si vynahradil v šesté etapě Tour de France. Irský vrchař vyhrál na vrcholu Mur de Bretagne před Pierrem Latourem a Alejandrem Valverdem. Žlutý dres i po šestém dnu poveze Greg van Avermaet.

"Jestli někdo z nás Bretonců vyhraje, bude to větší úspěch než být první na Alpe d'Huez," prohlásil před začátkem šesté etapy závodu Warren Barguil. Nakonec na domácí úspěch v srdci Bretaně nedošlo. Slaví totiž irský cyklista: Dan Martin nastoupil zhruba 1,2 kilometru před cílovou čárou a podařilo se mu odrazit stíhací jízdu svých soupeřů.

Marně se snažil Pierre Latour, marně předvedl v závěrečných metrech zrychlení Alejandro Valverde. Martinova letošní sezona nebyla ideální a jakožto nová posila UAE-Team Emirates dokázal vyhrát pouze etapu na Critériu du Dauphiné. Nyní se vše obrátilo a synovec Stephena Roche může slavit druhou vyhranou etapu na Tour v kariéře.

"Skvělý pocit. Trochu jsem se bál protivětru – říkal jsem si, že to nemůže vyjít. Ale zkusil jsem to," líčil v cíli Martin. "Včera jsem se také cítil velmi dobře, ale nevyšlo to. Byl to však signál, že mám nohy na to to znovu zkusit," dodal. Ve žlutém dresu pokračuje Greg van Avermaet, na druhou příčku se posunul s třísekundovou ztrátou Geraint Thomas.

Jak 6. etapa probíhala?

Čekalo se, že útočná smršť proběhne až s prvním přejezdem Mur de Bretagne. Ovšem vedení belgického Quick-Stepu Floors zavelelo k útoku o poznání dříve. Už sto kilometrů před finišem na čelo najeli Tim Declerq se svými kolegy a na otevřeném úseku rozdělili peloton na tři skupiny. Pozadu se v bočním větru ocitli Nairo Quintana, Dan Martin či Primož Roglič.

Trvalo dlouhé kilometry, než se je domestikům zmíněných lídrů podařilo dostat zpět do hlavního pole. Quick-Step Floors tu závod nerozhodl, ale jasně se ukázalo, že podobným útokem dokáže konkurenci způsobit problémy. Paniku, kterou si musel prožít například Roglič se svými kolegy, si Slovinec nebude chtít zopakovat.

Poté se šlo na bretaňskou zeď. Hlavní skupina jela pohromadě, nikdo nechtěl připustit tak brzký nástup. Pouze Jack Bauer z Mitchelton-Scott dokázal odjet, jeho pokus o překvapivé rozuzlení dne měl ale od počátku pouze teoretické šance na úspěch. Team Sky především si byl dobře vědom možného nebezpečí a navíc chtěl do žlutého posunout Gerainta Thomase.

Velšský univerzál se skutečně držel mezi nejlepšími, ani on ale nedokázal zachytit Martinův nástup. Irský vrchař vyrazil téměř 1200 metrů pod vrcholem – navzdory předpokladům pak dovedl za sebou udržet všechny pronásledovatele a v cíli zvedl ruce nad hlavou. Těsně za ním dorazil Pierre Latour, o kousek zpět dojel Alejandro Valverde.

Zklamaný dorazil do cíle Romain Bardet, který poztrácel po výměně kola jednatřicet vteřin. Ještě hůře dopadl Tom Dumoulin: druhý muž letošního Gira měl pět kilometrů před cílem defekt, nakonec ztratil 53 sekund a navíc mu organizátoři napařili dvacet vteřin penalizace za nedovolenou pomoc. Pět vteřin na své hlavní rivaly ztratil také Chris Froome.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 6. etapa (Brest - Mur de Bretagne Guerlédan, 181 km):

1. Martin (Ir./SAE Team Emirates) 4:13:43, 2. Latour (Fr./AG2R) -1, 3. Valverde (Šp./Movistar) -3, 4. Alaphilippe (Fr./Quick-Step), 5. Majka (Pol./BORA-hansgrohe), 6. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 8. Sagan (SR/BORA-hansgrohe), 9. Thomas (Brit./Sky), 10. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 22:35:46, 2. Thomas -3, 3. Van Garderen (USA/BMC) -5, 4. Alaphilippe -6, 5. Gilbert (Belg./Quick-Step) -12, 6. Jungels (Luc./Quick-Step) -18, 7. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -45, 8. Valverde -51, 9. Majka -52, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -53. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články