Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Máme první týden konečně za sebou, shodují se Froome s Thomasem

Nevyhnul se komplikacím. Chris Froome spadl v první etapě a ztratil bezmála minutu. Další pád jej potkal v etapě číslo devět, když šel k zemi po výjezdu ze sektoru Mons-en-Pevele. Přesto může být lídr Teamu Sky s výsledkem prvního týdne spokojený. Z ostatních favoritů je na tom výrazněji lépe pouze jeden závodník: týmový kolega Geraint Thomas.

Chris Froome po pádu v deváté etapě
zdroj: Reuters

"Jsem rád, že je tato etapa za námi," líčil v cíli v Roubaix vítěz čtyř ročníků Tour. Není divu: ze žádného jiného dne neměli favorité na celkové pořadí takový strach jako z tohoto. Sám Froome si musel být dobře vědom i své vlastní minulosti v dlážděných etapách. V ročníku 2014 odstoupil ještě před pavé, když upadl na pochroumané zápěstí.

Tentokrát se s podmínkami popasoval mnohem lépe a stejně tak jeho tým. Dresy Sky byly vidět na čele, britská stáj se snažila vyhnout nebezpečí pádů. I tak to zcela nevyšlo. Když po Mons-en-Pevele podklouzl Gianni Moscon, Froome přes něj přelétl do krajnice. Naštěstí pro obhájce triumfu nedošlo k žádné větší škodě. Froome byl brzy zpátky v hlavní skupině.

"Byl to den, kdy jsme všichni byli hodně vystresovaní. Jsem rád, že jsme to zvládli bez větší ztráty," dodal Froome v cíli, do něhož se dostal ve stejném čase jako jeho hlavní soupeři. Na Moscona se přitom nezlobil: taková chyba se mohla stát každému. "Byla škoda, že jsme tu Gianniho ztratili, stejně tak jako Michala Kwiatkowského a Luka Rowea," přidal se Thomas.

"Náš plán byl být na špici hlavní skupiny, jet naplno, což se nám dařilo. Ale bylo to zvláštní. Na Paříž-Roubaix každý jede o vítězství, ale tady máte některé jezdce, kteří nepojedou, protože mají lídra kdesi vzadu. Takže ta dynamika tady je dost odlišná," přemítal velšký jezdec po deváté etapě. 

Thomas je na tom nyní nejlépe z hlavních favoritů, na Frooma má náskok 59 vteřin. Přesto ve Sky nepřemýšlí o tom, že by ostatní jeli právě na něho. "Froome samozřejmě zůstává lídrem," řekl sportovní ředitel Nicolas Portal. Nyní tedy přijde volný den – respektive dlouhý přesun směr jihovýchod do Annecy.

Je nám líto, video expirovalo.
Finiš 9. etapy Tour de France 2018
Zdroj
ČT sport, Cycling News, velonews

Hlavní zprávy

Nejčtenější články