Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kdo by stačil muži s puntíky na zádech. Alaphilippe vyhrál v Bagneres-de-Luchon

Už jednu etapu má. Nyní přidal další. Julian Alaphilippe navázal na svůj triumf z Le Grand-Bornand a zvítězil v Bagneres-de-Luchon. K triumfu mu pomohla jezdecká chyba Adama Yatese, který podklouzl ve sjezdu do cílového města a přišel o téměř jisté vítězství. Favorité na celkové pořadí dojeli pospolu.

Francouzští fanoušci mají důvod k radosti. V posledních dnech Tour de France zažívá jednu kontroverzi za sebou – průběh šestnácté etapy narušili protestující zemědělci –, na triumfu Alaphilippa ale nebylo kontroverzního nic. Jezdec QuickStepu-Floors dále posílil své vedení ve vrchařské klasifikaci a navíc získal svou druhou etapu.

"Bylo to dnes velmi těžké už od začátku. Nakonec jsem se dostal do silné skupiny. Věděl jsem, že ten cílový sjezd bude velmi nebezpečný. Obě má vítězství jsou rozdílná, ale jsem rád, že to nakonec dopadlo takhle. Byl to náročný den – nohy mě bolí fakt pořádně," líčil v cíli Alaphilippe. Hned ale dodal, že bolest jistě cítí všichni jezdci v pelotonu.

Smutnil naopak Yates, který přepálil rychlost v sjezdu do cílového města a šel k zemi. V té chvíli vedl a k vítězství měl velmi blízko. Jenže jezdecká chyba jej o triumf připravila. Daleko za únikem dojeli celkoví favorité, mezi nimiž k žádnému přesunu sil nedošlo. Geraint Thomas tak vede Tour de France i před 17. etapou.

Jak 16. etapa probíhala?

Ještě než se šestnáctý den závodu dal pořádně do pohybu, přišly problémy. A nemohli za ně jezdci na silnici. Místní zemědělci, protestují proti změnám v členění a klasifikaci zemědělské půdy, navezli na silnici balíky slámy. Peloton musel výrazně zpomalit, největší "škodu" ale způsobili zasahující policisté, kteří na protestující použili slzný plyn.

Ten se dostal do očí mnoha jezdců, kteří si je museli vymývat vodou a kapkami. Ředitel závodu Christian Prudhomme nechal závod na zhruba čtvrt hodiny zastavit, poté se karavana Tour de France dala znovu do pohybu. Byla to další krizovka, kterou po kolizi Vincenza Nibaliho či kontroverzích a antipatii vůči Teamu Sky letošní ročník zažívá.

Čekalo se, až se vytvoří únik dne. V případě šestnácté etapy trvalo oddělení uprchlíků dobrých 100 kilometrů – až poté hlavní pole zpomalilo, závodníci si dali přestávku a zhruba čtyřicet cyklistů odjelo dopředu. Klíčová jména: Julian Alaphilippe, Warren Barguil, Marc Soler, Philippe Gilbert, Damiano Caruso či Robert Gesink s Baukem Mollemou.

Byla to příliš velká skupina s mnoha rozdílnými zájmy na to, aby zůstala celou dobu pohromadě. Brzy nastoupil Gilbert, jehož útok ovšem skončil předčasně: pádem ve sjezdu z Col de Portet d'Aspet. Nebyla to vůbec pěkná podívaná – Gilbert přepadl přes kamennou zídku –, belgická hvězda ale po chvíli ukázala vztyčený palec. Vše dobré.

V dalším stoupání na Col de Menté zkusili zaútočit Caruso s Gesinkem, aby je kousek pod vrcholem dojel Alaphilippe a sebral další důležitou porci vrchařských bodů. Zatímco jezdec QuickStepu-Floors zářil, loňský držitel dresu pro krále hor Barguil pokračoval ve svém loňském trápení. Odpadl hned na začátku posledního stoupání na Col du Portillon.

Právě v něm se přitom rozhodovalo. Adam Yates, který musel vzdát boj o celkové pořadí a přehodnotit své plány, vystřelil z již notně oškubané skupinky. Marně se po něm dívali Mollema s Alaphilippem – na Britovu akceleraci odpověď nenašli. Yates přejel vrchol první, ve sjezdu ale přišla malá katastrofa. V zatáčce mu podklouzlo kolo a šel k zemi.

Kolem Yatese se přehnal Alaphilippe a nebyla diskuse o tom, zda by náhodou neměl čekat. Yates si vše způsobil sám a vinit mohl jen svou špatnou techniku. Nakonec za Alaphilippem dojel až třetí, když jej předstihl ještě Gorka Izagirre. S odstupem poté dojelo hlavní pole, v němž byli všichni hlavní favorité.

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa (Carcassonne - Bagneres-de-Luchon, 218 km):

1. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 5:13:22, 2. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 3. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) všichni -15, 5. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida) -18, 6. Gesink (Niz./LottoNL-Jumbo) -37, 7. Valgren (Dán./Astana), 8. Mühlberger (Rak./Bora-hansgrohe) oba -56, 9. Soler (Šp./Movistar) -1:10, 10. Latour (Fr./AG2R La Mondiale) -1:18.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 68:12:01, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:38, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:21, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:42, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:57, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:23, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -6:14, 10. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -6:54. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články