Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Je to Thomasova Tour. Velšan vyhrál i na Alpe d'Huez

Tour de France je zatím závodem Gerainta Thomase. Poté, co v jedenácté etapě vyhrál v lyžařském středisku La Rosiere, přidal velšský jezdec ještě prestižnější triumf. Jako první totiž překonal cílovou čáru na slavném Alpe d'Huez a dál navýšil své vedení v průběžném pořadí. V závěsu za Thomasem dojeli Tom Dumoulin a Romain Bardet. Smůlou skončila Tour pro Vincenza Nibaliho. Italský jezdec spadl po kontaktu s neopatrným fanouškem, poškodil si jeden z obratlů a musel odstoupit.

Pod vrcholem při vjezdu do horského střediska na Alpe d'Huez zůstalo už jen pět nejsilnějších. Chris Froome a Geraint Thomas ze Sky, Romain Bardet z Ag2r, Tom Dumoulin ze Sunwebu a Mikel Landa z Movistaru. Bardet zkusil jeden nástup, po něm druhý. Zůstala za ním mezírka. Soupeři ji o několik stovek metrů později zavřeli.

Rozhodovalo se na posledním kilometru. Landa nastoupil jako první, ale Thomas jeho zrychlení zachytil a ukázal svůj dráhařský sprint. Velšan vyhrál druhou etapu v řadě a dál navýšil své vítězství. Marně jej na poslední chvíli stíhal Dumoulin, na třetím místě si pro poslední bonifikaci dojel Bardet.

"Upřímně – nemám slov. Nevím, co říct. Nemyslel jsem si, že mám sebemenší šanci. Nevěřím tomu, a to ani trochu. Chlape, já jsem vyhrál na Alpe d'Huez!" líčil v cíli Thomas. "Ale stále jedu pro Frooma, zůstává naší jedničkou," připomněl však hned znovu, že Sky má jediného a pořád stejného lídra. 

Thomas nyní vede o minutu a 38 vteřin před Chrisem Froomem, třetí Dumoulin ztrácí 1:50. Čtvrté místo drží slovinský jezdec Primož Roglič (+2:46). Nedařilo se Nairu Quintanovi, který poztrácel 47 vteřin a je devátý už s více než čtyřminutovým mankem.

Jak 12. etapa probíhala?

Stejně jako v předchozích dnech se okamžitě rozhořel souboj o místa v úniku. Skupina uprchlíků nesměla být příliš velká, nemohlo v ní být ani mnoho velkých jmen. Přesto se do úniku dvanáctého dne nakonec vměstnali Alejandro Valverde, Ilnur Zakarin, Steven Kruijswijk, Warren Barguil, Julian Alaphilippe a další.

Byla to silná skupina: největší odvahu nicméně nakonec prokázal Kruijswijk, který se zvedl ve stoupání na Col de la Croix de Fer a dvaasedmdesát kilometrů před cílem na Alpe d'Huez započal svůj útok. Bylo to mimořádně odvážné – a snad i naivní. Vždyť kdo by se mohl tak dlouho udržet před hlavní skupinou vedenou Teamem Sky.

Jenže šestý muž průběžného pořadí na nic a nikoho nečekal. Devětadvacetikilometrový výstup do výšky 2067 metrů nad mořem zvládl ve velkém stylu a vrhl se do respekt budícího sjezdu, během kterého ztratil 1300 výškových metrů. Na vrcholu měl na skupinu Gerainta Thomase, v níž už bylo jen asi dvacet jezdců, šestiminutový náskok.

Nizozemec, jemuž se v pelotonu přezdívá "Věšák", zvládl jak sjezd, tak rovinku do Bourg d'Oisans, kde se v minulosti unavili mnozí slavní jezdci. Sky ale začalo pálit pod kotlem: na patě Alpe d'Huez ztráceli jezdci v bílém už jen čtyři minuty a další brzy začal ukousávat mladý kolumbijský domestik Egan Bernal. Jel s gustem a fantasticky.

Jednadvacetiletý debutant stahoval minutu za minutou a pálil takové tempo, že mu po čase nestačil ani krajan Nairo Quintana. Jediný, komu se naopak podařilo úspěšně nastoupit, byl Romain Bardet. Kruijswijkův náskok v té době už klesal k minutě a s každou další serpentinou z něj ukapávaly další desítky vteřin.

Přišel nástup Chrise Frooma. Brit se vyšvihl dopředu, úplně jiné potíže však v tu chvíli měl Vincenzo Nibali. Italský "Žralok" spadl po kontaktu s neopatrným fanouškem a držel se za hruď. Froome o něm nevěděl a pokračoval vpřed – během chvilky předjel Kruijswijka a ukončil jeho osamělé martyrium. 

Jenže ani jeho nástup nebyl rozhodující. Ostatní jej dojeli a před cílem se dohromady dala pětičlenná skupina, v níž byl kromě Frooma i Thomas, Bardet, Mikel Landa a Tom Dumoulin. Dorazili tak až na poslední kilometr, kde se všechny pokusil zaskočit Landa. Thomas se ale nenechal, naskočil do háku a vyrazil z něj v pravou chvíli. Vítězství bylo jeho.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa (Bourg-Saint-Maurice Les Arcs - Alpe d'Huez, 175,5 km):

1. Thomas (Brit./Sky) 5:18:37, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -2, 3. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3, 4. Froome (Brit./Sky) -4, 5. Landa (Šp./Movistar) -7, 6. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo), 7. Nibali (It./Bahrajn-Merida) oba -13, 8. Fuglsang (Dán./Astana) -42, 9. Quintana (Kol./Movistar) -47, 10. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -53.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 49:24:43, 2. Froome -1:39, 3. Dumoulin -1:50, 4. Nibali -2:37, 5. Roglič -2:46, 6. Bardet -3:07, 7. Landa -3:13, 8. Kruijswijk -3:43, 9. Quintana -4:13, 10. Martin (It./SAE Team Emirates) -5:11. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články