Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Geraint Thomas, vítěz Tour de France. Na pódium půjde i Dumoulin a Froome

Geraint Thomas se v Paříži stane vítězem Tour de France. Velšský jezdec nenechal v závěrečné časovce nikoho na pochybách o tom, kdo byl v letošním ročníku nejsilnějším jezdcem. Thomase na Champs-Elysées na pódium doprovodí Tom Dumoulin, který časovku vyhrál, a Chris Froome. Čtvrtý po slabším výkonu skončí Primož Roglič.

Vyhrál dvě etapy a ani na chvíli – po celých dvacet dnů – nevypadal, že by se ocitl v potížích. Paradoxně největším problémem pro Gerainta Thomase byl na letošní Tour de France jeho týmový kolega Chris Froome. Až Froomovy slabší výkony v Pyrenejích definitivně rozhodly a uvolnily dvaatřicetiletému jezdci cestu k vítězství na Tour de France.

Thomas do časovky vstoupil s více než dvouminutovým náskokem: musel by ho potkat skutečně vážný karambol, aby takový časový polštář vůbec mohl ztratit. Ovšem dvojnásobný olympijský vítěz na dráze žádnou krizi neměl, ba naopak. V cíli byl třetí s třináctivteřinovým mankem na Dumoulina, na druhé příčce dojel Froome (+1). 

"Vyhrál jsem Tour! Nemám slov, je to neuvěřitelné. Naposledy jsem brečel, když jsem se ženil," řekl Thomas. "Cítil jsem se výborně, věřil jsem, že můžu vyhrát. Jel jsem naplno i v zatáčkách, ale sportovní ředitel Nico Portal mi řekl, ať jsem v klidu a užiju si to, tak jsem ho poslechl," dodal.

Byl to zvláštní ročník. Froome přijížděl s velkými plány – stát se po dvaceti letech prvním, kdo zvládne získat double Giro-Tour. Z toho sešlo, čtyřnásobný šampion francouzských silnic nebyl po celý závod v optimální formě, což se potvrdilo v Pyrenejích. V 19. etapě dokonce ztratil místo na pódiu, skvělým výkonem v časovce ale nakonec třetí příčku vyválčil.

Druhé místo – stejně jako na květnovém Giru – oslaví v Paříži Tom Dumoulin. Je důkazem jeho vyrovnanosti a vytrvalosti, že zvládl vydržet oba třítýdenní závody v takovém tempu. "Motýl z Maastrichtu" může litovat pouze defektu v páté etapě, kdy se pod Mur de Bretagne ocitl v potížích. Navíc ztratil čas i kvůli penalizaci za nedovolenou pomoc týmového vozu.

"Nevěděl jsem mezičasy. Tohle je prostě bláznivé," říkal v cíli Dumoulin. "Ráno jsem přitom byl hodně nervózní – bál jsem se, že to nezvládnu. Navíc jsme řešili krizi, protože teprve ráno mi připravovali kombinézu. Bylo to na trati těžké, ale tyhle pocity za to utrpení stály," dodal mistr světa v jízdě proti chronometru.

Jak 20. etapa probíhala?

Časovky na třítýdenních závodech jsou vždy soubojem závodníků, kteří se mohli soustředit pouze na jízdu proti chronometru, a jezdců na celkové pořadí. Ti druzí za sebou měli těžké pyrenejské dny a nebylo vůbec lehké se přeorientovat zpět na zcela jinou disciplínu. Silnice v okolí Espelette byly zmoklé, což na technicky náročné trati znamenalo vysoký risk.

Mezi prvními vyrazil australský exdráhař Michael Hepburn, který zajel čas, jenž byl dlouho barometrem dobrého výkonu. Dlouho se čekalo, až jej pokoří některý z později startujících cyklistů. Povedlo se to až Marcu Solerovi, který se ale z vedení dlouho neradoval. Jeho čas totiž o plnou půlminutu překonal Michal Kwiatkowski.

Netrvalo dlouho a na start se řadili ti vůbec nejlepší jezdci v celkovém pořadí. Na prvním mezičasu se ukázala síla Gerainta Thomase, který vedl o čtrnáct vteřin před Chrisem Froomem a o šestnáct před Tomem Dumoulinem. Boj o pódium naopak nezvládal Primož Roglič. Slovincovi naměřili manko 44 sekund.

Trend se potvrzoval i na dalších mezičasech. Thomas si udržel svůj náskok, souboj o druhou příčku mezitím svedli Dumoulin s Froomem. Až v závěru se pozice přesypaly. Dumoulin zrychlil a o necelé dvě vteřiny porazil Frooma. Thomas si závěr pohlídal a dojel třetí. Velkým poraženým je Roglič, který ztratil místo na vítězném pódiu.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa (individuální časovka 31 km):

1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 40:52, 2. Froome -1, 3. Thomas (oba Brit./Sky) -14, 4. Kwiatkowski (Pol./Sky) -50, 5. Kragh Andersen (Dán./Sunweb) -51, 6. Jungels (Luc./Quick-Step Floors) -52, 7. Zakarin (Rus./Kaťuša) -1:02, 8. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -1:12, 9. Soler (Šp./Movistar) -1:22, 10. Hepburn (Austr./Mitchelton-Scott) -1:23.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 80:30:37, 2. Dumoulin -1:51, 3. Froome -2:24, 4. Roglič -3:22, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -6:08, 6. Bardet (Fr./AG2R) -6:57, 7. Landa (Šp./Movistar) -7:37, 8. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -9:05, 9. Zakarin -12:37, 10. Quintana (Kol./Movistar) -14:18.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články