Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gaviria podruhé. Kolumbie slaví další triumf

Fernando Gaviria září dále. Kolumbijský sprinter si na letošní Tour de France připsal své druhé vítězství, když v Sarzeau porazil v těsném finiši Petera Sagana a Andrého Greipela. Ve žlutém i po čtvrté etapě pokračuje Greg van Avermaet.

Až na poslední chvíli přitom peloton zlomil odpor čtveřice uprchlíků. Především devětadvacetiletý Jerome Cousin zatápěl svým tempem spurterským týmům – naděje na překvapení žila až do posledních kilometrů, nakonec pohasla na dlouhé čtyřkilometrové rovince v cílovém Sarzeau. Sprinteři převážili.

Dopředu se natlačil tým Marka Cavendishe Dimension Data, o triumf ale bojovali jiní. Velmi brzy vyrazil Greipel, který se chtěl svou silou prosadit proti univerzálnějším spurterům. Avšak německý finišman v závěru trochu zvadl, díky čemuž se před něj dostal kolumbijský debutant na Tour de France Gaviria. Na poslední chvíli pak druhé místo vyválčil Sagan.

Ve žlutém bude v dalších bretaňských etapách pokračovat Van Avermaet, který v pořádku absolvoval svůj čtvrtý den ve žlutém v kariéře. Jeho parťáci z BMC se o něj skvěle postarali a třiatřicetiletý závodník, jenž začínal jako fotbalový brankář a dobře se zná s oporou belgické reprezentace Thibautem Courtoisem, nemusel řešit žádné potíže.

Jak probíhala 4. etapa?

Týmová časovka dále rozkývala průběžné pořadí. Někteří opět ztratili (Nairo Quintana), jiní zažehnali své ztráty (Chris Froome) a další dokonce slavili etapový triumf (Richie Porte a jeho kolegové z BMC). Žlutý dres oblékl Greg van Avermaet a vzhledem k profilu prvního týdne by o něj nemusel pěkných pár etap přijít. 

Belgičan vedl peloton ze startovní vesničky v La Baule. Závodníci projeli přírodní rezervací Briere a postupně vykroutili poměrně symetrické "účko". Do čela se vydala čtveřice jezdců: dva Belgičané (Guillaume van Keirsbulck a Dimitrij Claes) a dva Francouzi (Jerome Cousin a Anthony Pérez). V Claesovi s Pérezem měla dvojnásobné zastoupení stáj Cofidis.

Karty byly rozdány jasně. Uprchlíci dostali prostor, peloton je nespustil ze zřetele. Sprinterské týmy totiž dobře věděly, že v cílovém Sarzeau čekala čtyřkilometrová rovinka – ideální pro vypuštění rychlých spurterů. Na finiš se těšil Dylan Groenewegen, vítěz první etapy Fernando Gaviria, vítěz té druhé Peter Sagan nebo staré pušky Mark Cavendish a André Greipel.

Přesto musela v posledních desítkách kilometrů před cílem slavná jména z pelotonu trochu znervóznět. Jejich odstup od vedoucí čtveřice totiž neklesal zdaleka tak rychle, jak se očekávalo, a především Cousin, který už letos z úniku vyhrál etapu na Paříž–Nice, předváděl znamenitý výkon. Devětadvacetiletý Francouz držel své šance vysoko.

Vláčky spurterských týmů musely výrazně přidat, aby zlomily Cousinův odpor. Na čele dlouho jel Quick-Step Floors, pomáhaly mu i sestavy Bory-hansgrohe a BMC. Čtyři kilometry před cílem – v začátku předlouhé závěrečné rovinky – byl náskok uprchlíků zhruba půl minuty, ale s každým dalším metrem rychle klesal až pohasl úplně.

Bylo to velké drama. Brzy vyrazil Greipel, jehož start se pokusili zachytit Gaviria se Saganem. Už to vypadalo, že Němcova enormní síla bude slavit úspěch. Poté se však projevilo, že zkušený závodník už přece jen nemá takovou výkonnost jako před lety. Gaviria jej dokázal předstihnout a získal svůj druhý triumf. Před Greipela se nakonec dostal i Sagan.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 4. etapa (La Baule - Sarzeau, 195 km):

1. Gaviria (Kol./Quick-Step Floors) 4:25:01, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 4. Groenewegen (Niz./Lotto NL-Jumbo), 5. Kittel (Něm./Kaťuša), 6. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert), 7. Kristoff (Nor./SAE-Team Emirates), 8. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 9. Smith (N. Zél./Wanty-Groupe Gobert), 10. Dupont (Belg./Wanty-Groupe Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 13:33:56, 2. Van Garderen (USA/BMC) stejný čas, 3. Thomas (Brit./Sky) -3, 4. Gilbert (Belg./Quick-Step Floors) -5, 5. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors), 6. Jungels (Luc./Quick-Step Floors) oba -7, 7. Dumoulin (Niz./Sunweb), 8. Andersen (Dán./Sunweb), 9. Matthews (Austr./Sunweb) všichni -11, 10. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -35.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články